2017-05-14 120 views
貴為美食天堂嘅香港,真係咩菜系都有得食,特別係旺角通菜街!每逢諗唔到食乜,好自然就會想去旺角通菜街行一轉,最緊要係咩啊?夠平丫嘛!今晚亦都唔例外,約咗好姊妹一齊去通菜街覓食,見到有一間叫「街坊」嘅餐廳(主要係食香港mix and match嘅fusion菜),好似幾得意咁,就揀呢間啦!一入餐廳,環境寬敞舒適,枱與枱之間嘅距離及空間感充足,唔會侷促!牆上掛咗英文拼音嘅「街坊」招牌,揉合中西元素嘅裝飾大大加強店舖fusion嘅形象!一打開餐牌,有選擇困難症嘅我好開心見到menu有set dinner! 最後我揀咗個晚餐A!同一般餐廳有啲唔同,佢嘅餐湯竟然係一碗碗仔翅,而唔係紅湯或者白湯!配搭有驚喜!味道方面就不過不失,同普通碗仔翅差唔多!主菜係香草醬蜆肉扁意粉$88,上枱超大份!香草醬混合左橄欖油,食落感覺清新!扁意粉入面亦都有冬菇、甜椒同蜆,分量一啲都唔吝嗇,蜆肉大粒鮮甜亦冇沙,讚!除咗set dinner之外,我哋仲叫咗個芝士脆香雞翼$58!相對起個set dinner,呢個小食就比較貴啲,份量亦都唔多,一盒得四隻! 味到方面,雞翼炸到脆卜卜,芝士份量適中,食落唔會太膩,雞翼上嘅海苔味

碗仔翅

芝士脆香雞翼
! 味到方面,雞翼炸到脆卜卜
,芝士份量適中,食落唔會太膩,雞翼上嘅海苔味道亦都唔係話好突出,我諗海苔只係裝飾嘅作用!
我的宣言
由於餐飲套餐加$8就可以叫藍碟花系列野飲,最後我就叫咗個「我的宣言」
。呢款飲品本來係白桃加玫瑰,但經過mix and match之後,飲落就似乳酸
,味道唔會太甜!
整體嚟講,呢間cafe嘅食物配搭新鮮,環境舒適,服務亦都唔錯,但相較其他通菜街嘅餐廳,價錢係會貴啲,抵唔抵食就見仁見智啦!
2017-05-04
芝士脆香雞翼