2020-10-19 2979 views
17-10-2020最近愛上了逛港島, 因為有很多地方和街道我還未去過的。今早有事情早了起身, 完成後馬上出發去上環, 到達"半路咖啡"才10:30am, 那時候客人還不算多!上環有2間 Halfway Coffee, 我去了東街這間, 很容易搵到! 一入去被長長的格局吸引住, 店舖另一邊的門口也是開著的, 今早就有外藉客人帶同愛犬幫襯, 被編排坐在門口那個位置!座椅和枱都不高, 我覺得似飲緊功夫茶!😂 我叫左巴馬火腿炒蛋麵包配澳白! 賣相已很吸引, 炒蛋不會太生致半液體狀, 挺實的蛋放於麵包之上, 加上火腿少許鹹味以及其他菜蔬既"新鮮"味道, 口感確實豐富!進食到一半, 就來了 Flat White, 用陶瓷杯盛載咖啡已經夠特別, 仲要有萬壽無疆幾隻字, 我似飲緊中湯嗎?😂😂Ps. Uncle 對第四張相較有感覺, 我隱約聽到兩位咖啡師討論緊人手安排。疫情以來, 大家都戴上口罩做人, 公事.私事也好, 面對面"溝通"既次數好似少左好多; 相中兩位既傾談, 當下給我一種久違既感動。💪💪
17-10-2020