2015-11-22 583 views
我返工嘅時間非常固定,有早無遲,都係九至五。唔好以為我曲線曬命,其實我覺得咁早收工都有一定嘅難道,因為普遍其他辦公室朋友都起碼收七點,變左次次等佢地食晚餐,要先hea足兩個全鐘,通常睇戲或購物囉,好煩架!今次同一個比我更早收工嘅朋友食飯就好啦,因為佢等我,而且我哋仲要去食一蘭,早到梗係有着數。六點到唔使排隊,避開人群。入到餐廳嘅時候,都係仲係得幾台咋。有得選擇又要諗好耐,無得選擇又話人地獨裁主義,不過食日本拉麵,我一定要選擇,因為太多野要配合,面質軟硬度、配料、蒜容同蔥份量、油膩度等,一蘭呢方面做得好好!拉麵得一款但客人可以自加配料,我覺得好岩呀,貴精不貴多ma,好既野一樣就夠啦!一蘭拉麵當然最受人關注既係佢個純天然豬骨湯底,飲落一d都唔會咸,而且有少少杰咁,係骨膠原吧,哈!拉麵麵條感覺好新鮮,帶小麥香味,幼身,所以我更愛較硬身既質感。我選擇左10倍辣度,店方建議既係0.5倍,哈,但我超愛佢個辣醬用特製既唐辛子加埋其他配料,辣得黎又唔會太辣,刺激!叉燒薄薄既,但非常入味。最愛溏心蛋,爆發既蛋漿!!釜醬汁豚肉燒$58呢個係好似豬腩肉咁既,放滿紫菜,炆得透徹,充滿油脂香,肥糕慢慢在口內溶化
Sides
釜醬汁豚肉燒$
釜醬汁豚肉燒$58
呢個係好似豬腩肉咁既,放滿紫菜,
炆得透徹,充滿油脂香,肥糕慢慢在口內溶化,最岩送拉麵食!
Matcha Almond Tofu Pudding
Matcha Almond Tofu Pudding
綠茶杏仁豆腐布丁$55
入口滑滑,鐘意杏仁茶會好愛,因為淡淡既杏仁香,而且富豆腐味,清一清食完拉麵發所有肉類既肥膩油脂感,大滿足。
OISHI

早黎食拉麵就唔洗排隊啦!

2015-11-18