2010-06-05
見佢新開張,上次媽媽話諗住試下,不過超多人排隊,於是放棄左.今日見無咩人排隊就去食啦.入都去,店員安排我地入到最入既位置(出面張張檯比人坐爆晒).首先坐低感覺怪怪地.因為佢地係一張硬木長椅既設計.一張長椅二人坐.附上一人一塊坐墊.坐得個人好唔舒服:一係就成張唔好比坐墊坐硬木;一係就整成張木長椅咁長既坐墊啦. 張墊會走位家.攪到坐都坐到不安.係咁招手諗住落單.見面前既女店員招極都唔過黎(佢隻眼一直都見到我地,但佢全無表示,亦無意思過黎),只係一直不停斟水.我地諗應該有D員工只係負責斟水,唔可以落單.其實如果咁既情況,係咪應該直接話比個客知佢唔係負責落單,又或者可以通知其他同事黎落單???!!終於搵到相關店員黎落單.我地叫左一客三文魚剌身;一客櫻花尤魚壽司; 一客辣腐皮壽司;兩客海膽玻璃蝦壽司同豬軟骨拉麵. 轉個頭,店員回來話:”唔好意思,我地無海膽玻璃蝦.”之後唔講野.咁我問:”咁係無海膽定無玻璃蝦?”之後佢話無海膽.咁我地就叫左兩客玻璃蝦壽司. 唔知係咪新開張D店員仲未熟悉環境,講解唔係好清楚.要個客問番轉頭有咩無.其實佢可以同我地講只係無海膽家麻.唔問落去,真係以為連玻璃蝦都無.三文
三文魚剌身賣相好似好得,但食落平平無奇.可以入口.$35 五塊(人地板X都同佢既價差無幾,仲好食D); 再來豬軟骨拉麵.噢~~~湯底同我係屋企煮個”出前X丁”既豬軟骨麵一模一樣.紫菜好似放左出面吹風吹左好耐,淋到嘔. 麵底又好似浸左湯好耐咁.我個妹話仲人地”味X拉麵”既水準都高過佢,LEE到又貴過人地,料又少過人地.
人地D櫻花尤魚壽司,鋪到滿瀉,佢就得果幾條.酸味不足. 包壽司既紫菜淋到極.唉~
辣腐皮壽司一般,食完都唔覺佢有加辣. 唉~玻璃蝦個樣成隻普通熟蝦咁, 人地”板X”既玻璃蝦係透明樣家麻.食落去佢係九成熟既” 蝦”囉. 唉~呃人既.
後來我地覺唔係好夠飽,咪再加過”火龍卷”囉.大家勁無聊咁係到坐左35分鐘, 一條卷都未見到.附近D人都走到七七八八.(由LUNCH 食到TEA都黎). 店員們都係到清潔啦.睇個款“火龍卷”都唔黎家啦.咁咪結賬啦.張單黎到, “火龍卷”順利成章入埋張單到計數.同店員小姐講, “火龍卷”根本無黎過.咁店員小姐行開左,再返轉頭話:”因為火龍卷製作需時,而家剛剛做好.”下~~需時?!點解落單果陣唔同我地講” 需時”嫁.而家話結賬先”剛剛”做好.佢地係咁清潔果陣都見到我地仲未走都應該過黎跟下單啦.講真食野個MOOD都無鬼晒,見, “火龍卷”咁耐都未到,都叫埋結賬,即係我地有心走啦.咁我地同店員小姐講我地都要趕時間唔食啦.點知店員小姐就同我地講”火龍卷”已經完成製作,叫我地外賣擰走食. 擺明夾硬黎啦.我地同佢講我地真係唔要啦. 店員小姐即時黑晒口咁去void單.我真係未試過比錢既時候,有D野食未黎,仲要夾硬要你要,仲要叫你擰走喎.
講真,店既水準唔高,仲要有d咁既事發生.我麻….唔會再黎家啦.上樓上飲茶好過啦.
唯一可讚既係佢地斟水既速度真係好快(可能佢地唔可以落單,所以只好勁斟水)