2023-11-04
朋友去完日本旅行,問佢日本有咩特別野食,佢話試過食和牛刺身,對於除咗海鮮,未食過其他刺身嘅我黎講,相當之新鮮好奇。我搵下香港有邊度可以食,畀我搵到依間和牛專門店,除咗有飛驒牛嘅刺身,仲有好多其他野食,我當然立即book位,同個朋友試下,夠唔夠日本好食啦!!!我地揀咗尊貴日本和牛放題$458一位,一開始除咗有A5和牛拼盤,仲有好搶眼嘅刺身拼盤,裡面有三文魚、吞拿魚、牡丹蝦、帆立貝、油甘魚,仲有生蠔,每樣刺身都係水準以上,尤其是帆立貝,好鮮甜好飽滿。燒和牛沙律都好正,所有菜都新鮮,尤其是生菜,咬落十分爽口。薄片嘅燒和牛,搭配酸酸地嘅汁,再加上新鮮菜類,成件事好清新開胃!再試試飛驒牛刺身,油花剛剛好,食落又冇肉腥味,有牛肉嘅鮮味,感覺好特別,推介推介!!!再黎就係炸牡丹蝦,隻蝦勁大隻,而且兩隻蝦入面都有好多蝦籽,簡直係多春蝦!外層炸得香脆唔會好多炸粉,蝦依然保持鮮味,外脆內鮮嫩,仲有蝦籽加持,忍唔住要叫多碟。至於和牛拼盤方面,分別有A5 熊本黑毛和牛 牛肩胛,A5牛匠岩手黑毛和牛 牛冧,A5 熊本黑毛和牛 稀有千本筋,A4 牛匠黑毛和牛 牛肩梅花, A4 牛匠黑毛和牛 後腰肉及牛川秘制香茅牛
至於和牛拼盤方面,分別有A5 熊本黑毛和牛 牛肩胛,A5牛匠岩手黑毛和牛 牛冧,A5 熊本黑毛和牛 稀有千本筋,A4 牛匠黑毛和牛 牛肩梅花, A4 牛匠黑毛和牛 後腰肉及牛川秘制香茅牛柳。
不得不提,仲有個甲羅燒!D蟹膏味好濃郁,咬落去仲有d粒粒蟹籽口感,超香超好味!
最後我亦推薦依度嘅炸物,每一樣都炸得唔錯,尤其是一口炸芝士,外層炸得脆口之外,入面嘅芝士味道濃郁,仲有少少流心,正!
🍽 牛川日本和牛專門店
📌 銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場3樓