新鮮蛇肉,真心夥計,難得!睇週刊介紹,香港只有一間係仲有搪蛇同用新鮮蛇肉的蛇羹,今日去開上環就去食。11點幾去到,在門外同裝修已經肯定系老鋪,由收錢到廚房夥計都非常有經驗,個個仲好友善和有禮貌,其中一個已經做了70年但仲好精神的”師公”,並不是普通蛇店能比。裡面座位吾多,老闆話就叫地坐係一排好高蛇櫃旁邊,佢講笑話D蛇出吾到來,叫我地放心。我當時想系咪真系仲有蛇咖,應該係道具櫃姐。坐低好快就兩碗滿滿蛇羹,真係好多粗粗長長的蛇肉,個羹吾會死傑爛傑,其他配料薄脆,檸檬葉,醋都有齊,我都係喜歡乜都吾加,正。食完走去廚房問下可吾可以入去睇,老夥計好客氣話OK,仲介紹每天都系度搪蛇,我仲有D懷疑,師公就話開櫃比我睇,原來就系我座位的旁邊啊!佢仲介紹其中一種系野生福建什麼蛇,淨係個膽都400蚊;另外又介紹了蛇鞭酒,話蛇系有兩條鞭喔。真系學到野
新鮮蛇肉,真心夥計,難得!

2019-12-19
$65 (Lunch)