2009-08-27 106 views
我終於可以過去我公司對面嘅蓮香居飲茶喇餅餅星期六忽然之間短週(佢都好耐無試過短週喇)所以就黎接我放工之後就去對面飲茶喇蓮香居,開咗四個月都無一入到去,已經好鍾意呢度無華麗裝修,無光到熱到人流汗嘅射燈蓮香樓有嘅嘢,呢度有齊蓮香樓無嘅嘢,呢度都有一大排大窗,有自然光透入,好舒服唔會四面都係牆裝修顧之然新啦,但夾集了懷舊嘅枱,椅,制服,食具只有蓮香至做得到呢種風味侍應埋黎同你吹兩咀,又會打情罵悄,又幫你頻頻撲撲搵嘢食,真係好攪笑原來舊式茶樓係無鳳爪架我坐係個爐隔離,侍應哥哥一拎起個水壺,就熱氣上升,熱到呢......呢個干蒸燒賣,真係好有小時候食燒賣嗰隻味道總之就唔係而家酒樓食到嗰隻燒賣啦咸水角,點心車一到,大家一窩風去攞,仲熱辣辣架山竹牛肉,就呃人喇,都唔係山竹嘅,時菜墊底之嘛蝦腸,皮太厚,唔好食生菜好新鮮,好甜,又唔會淥過龍古法馬拉糕,餅餅好辛苦至搶到返黎架,呢件已經係最後一件了雞球大包,我見隔離枱啲人都有,點解我唔見有嘅?原來架點心車一出廚房,已經比人搶晒即刻叫侍應哥哥幫手啦超勁好人嘅侍應哥哥,唔記得問佢貴姓真係想讚揚下佢,佢真係即刻幫我撲入廚房攞個雞球大包比我架,個個食客都望住佢呀好
我終於可以過去我公司對面嘅蓮香居飲茶喇

餅餅星期六忽然之間短週(佢都好耐無試過短週喇)

所以就黎接我放工

之後就去對面飲茶喇

蓮香居,開咗四個月都無

一入到去,已經好鍾意呢度

無華麗裝修,無光到熱到人流汗嘅射燈

蓮香樓有嘅嘢,呢度有齊

蓮香樓無嘅嘢,呢度都有

一大排大窗,有自然光透入,好舒服

唔會四面都係牆

裝修顧之然新啦,但夾集了懷舊嘅枱,椅,制服,食具

只有蓮香至做得到呢種風味

原來舊式茶樓係無鳳爪架

呢個干蒸燒賣,真係好有小時候食燒賣嗰隻味道

總之就唔係而家酒樓食到嗰隻燒賣啦

咸水角,點心車一到,大家一窩風去攞,仲熱辣辣架

山竹牛肉,就呃人喇,都唔係山竹嘅,時菜墊底之嘛

蝦腸,皮太厚,唔好食

生菜好新鮮,好甜,又唔會淥過龍

古法馬拉糕,餅餅好辛苦至搶到返黎架,呢件已經係最後一件了

雞球大包,我見隔離枱啲人都有,點解我唔見有嘅?

原來架點心車一出廚房,已經比人搶晒

即刻叫侍應哥哥幫手啦

超勁好人嘅侍應哥哥,唔記得問佢貴姓

真係想讚揚下佢,佢真係即刻幫我撲入廚房

攞個雞球大包比我架,個個食客都望住佢呀

好多料,好好食呀,可惜我同餅餅太飽,食唔晒一個

食咗6樣嘢,免收加一,埋單$120

生菜
山竹牛肉
咸水角
干蒸燒賣
  • 雞球大包,古法馬拉糕