2017-10-09 3267 views
上個月去柏樹街吃泰菜時,就已經留意到同街有間門面以蘋果綠為主調的食肆,走近門外往內望,裝修具創意,樓底很高,天花掛滿白色雀籠,但格局十足十西式 Café。抬頭望吓招牌,原來是間中式懷舊點心專門店,感覺特別,所以就把店名記下來,趁這天要來附近出差,就順便過嚟飲夜茶。按門而入,店面呈長方形,地方不大,甫進店已一眼見曬,檯與檯之間有點逼狹,不過環境整潔光鮮,而且裝潢有心思,打破一般點心店格局,走年輕摩登路線,牆身以綠色為主調,配上柔和的燈光和天花的白色鳥籠,為四周添上一抹閒適。拿起點心紙,款式選擇頗多,粗略估計,應該有成 40 多項,既有傳統嘅大路貨色 ,亦有新派自創款式,而且全部即叫即蒸 ,另外亦有是日精選老火靚湯。點心價目由  $13 至 $27 不等,而茗茶就每位 $3,加上全日唔收加一,相當經濟。兩個人一共叫咗 8 款點心,蝦餃燒賣當然唔少得,平日去茶樓食蝦餃燒賣,通常都係一籠 4 粒,不過呢度就可以揀 2 粒或 4 粒,啱曬我呢挺心多多,樣樣都想試,但又眼闊肚窄嘅麻煩友。籠太子蝦餃皇 ($13)  率先送上,蝦餃皮包得幾靚仔,雖然外皮唔算話好薄,但咬下煙韌彈牙,而餡料入面嘅蝦肉亦爽
兩個人一共叫咗 8 款點心,蝦餃燒賣當然唔少得,平日去茶樓食蝦餃燒賣,通常都係一籠 4 粒,不過呢度就可以揀 2 粒或 4 粒,啱曬我呢挺心多多,樣樣都想試,但又眼闊肚窄嘅麻煩友。籠太子蝦餃皇 ($13)  率先送上,蝦餃皮包得幾靚仔,雖然外皮唔算話好薄,但咬下煙韌彈牙,而餡料入面嘅蝦肉亦爽口有鮮味。
接著上桌嘅鮮蝦燒賣皇 ($13)  亦很有水準,燒賣選用了肥瘦豬肉,豬肉的油香再加埋蝦仁,食落嫩滑有嚼勁,鮮中帶爽甜,入口鹹淡得宜,加上面頭以蟹籽作裝飾,賣相美觀。
之後是鮮蝦腐皮卷 ($20),薄薄的腐皮卷新鲜即炸,送上檯時仍熱騰騰。一口咬下,腐皮雖然唔算好脆口,但就十分鬆化,加上入面爽口彈牙的蝦肉餡,沾上微酸的喼汁,好吃又開胃。
藥膳雞腳 ($19),成品用料十足,一共有 4 隻雞腳,食落非常腍滑、好入味,而且湯底的藥材味不太重,清甜滋補,大人細路都啱飲。
接著是紅油抄手 ($22),餛飩個子非常大,隻隻外形都飽滿厚實,而且餡料下得勁重手,雖然只是以豬肉為主,但就分量十足,入口啖啖肉,唯一就是稍嫌墊底的紅油,唔夠麻辣,略欠風味。
之後是一碟三個嘅雪山叉燒包 ($18),叉燒包外形像墨西哥包,外皮好香脆,包身鬆軟,不過就稍嫌內裡的叉燒餡略少,幸好廚師選用了偏瘦的新鮮脢頭肉,配上惹味的叉燒醬,吃起來亦甘香不膩。
鳳爪排骨飯 ($23)  上桌時飯還是熱呼呼,入面嘅鳳爪非常大隻,食落香濃惹味,而排骨亦夠曬鬆化,配淋上豉汁的米飯吃,軟綿可口。
壓軸這客是名字搞鬼嘅不是炸兩 ($23),腸粉用長碟盛上,腸粉皮很薄,入口好滑溜,而內層的米網紙亦非常輕巧鬆脆,加上用咗蝦肉和西芹做餡料,口感唔錯。食到飽飽,埋單每人都只係幾十蚊,食物質素唔錯,經濟抵食。
2017-10-09
$78.5 (Dinner)