2021-07-04 2129 views
我見好耐冇同隻佬食素,今日 Green Monday,訂左間新派素食試下佢既晚餐,地點好方便,係蘭桂芳頭,地鐵站出去都唔駛5分鐘就到。上到去店面好靚,原來都幾多人食素,應該都真係唔錯 ~我地坐底之後,侍應姐姐打開個小食盤仔俾我地食花生,就叫我地慢慢睇下食乜,嘩 ~ 都好多食野。我地叫左呢個係黑虎掌燉雞油菌湯,佢上菜黎我同隻佬諗緊咩黎,好可愛 ! 用個紫紗茶壺上,我仲以為係茶黎招呼我地。隻佬倒落隻杯道,果陣香味好正 ~ 好中式既老火湯,再入口 !! 嘩 ~ 果陣甜味好正 ~ 素湯都可以咁,好正 !前菜我地叫左個海葡萄萵荀絲配XO醬,呢個海葡萄好得意,一路係個口爆,好似蟹籽。我地覺得萵荀絲唔夠,哈哈 ~ 反而個海葡萄太多。佢地個自家制XO醬好正,但隻佬覺得太搶味,我就覺得岩岩好,辣辣地好惹味。隻佬話要食白蘆荀,所以我地叫左呢個雙色蘆筍,其實係白蘆荀+青蘆荀同鮮百合炒素魚翅,整個都好健康既感覺,整體都好鮮甜。其實我食素鍾意食原體,但就係對素叉燒有迷愛 ! 因為冇乜邊間做到好食,呢間唔錯,佢都係豆皮整成,佢仲有燶邊,呢個好重要,但個叉燒醬每間都有個假味,呢度果個假味係好少,唔錯 ! 我最鍾意佢
上到去店面好靚,原來都幾多人食素,應該都真係唔錯 ~

整體都好鮮甜。

我最鍾意佢有個邊位仲做到好脆,所以佢呢間係瘦叉,哈哈 !
再黎就係我地今晚既主食,XO醬野菌炆新竹米粉,呢個又係大愛,菌好多,個XO醬都真係好惹味,個米粉唔會過淋,仲係好爽口,
亦唔會過硬,岩岩好。

食埋個甜品,完美今晚晚餐,我地叫左個特別既生磨蓮子露,同純素朱古力芝士蛋糕。
個蓮子露都真係好特別,其實我係出面餐廳都冇見過... 可能係我食中式甜品太少,佢個質地好似蓮蓉,但其實我唔食實體蓮子,
所以呢個甜品俾隻佬笑我... 哈 ! 但好味呀 ~ 做咩啫 !!
2021-06-28