2018-03-29 578 views
過新年就梗係食盆菜啦,出面街訂個啲好多都係又貴啲料又薄,加上味道又麻麻。今年親戚去左名將度訂,親自揀料落order,一盆要夠全家人食喎,梗係要大大盆,過年仲要名貴少少添啦,親戚全部都好滿意,即刻睇下有幾足料先初一開爐食第一盆,賣相幾正!鮑魚用靚野自己發,非罐頭鮑,仲有海參,髮菜,瑤柱,蠔豉,冬菇,大蝦等,唔係得個樣,扣得好入味。黎個close up先,係咪睇見都流口水?食完個面,下層都唔係濫充數,有燒肉,燒鴨,雞,豬手,手打蝦丸等,再下層有少量蘿蔔,青菜等,雖然咁多野混埋一齊,個味又唔過鹹,仲食到鮑汁啲鮮味。打破左一向覺得食盆都係得個鹹字,有時仲會有叔味嘅感覺,原來盆菜都可以好好味。親戚訂左四個,幫手拎返外家,個個都足料㗎。幾靚仔一個盆份量大到夠三十人食,哈哈,個人覺得略微太多肉有啲膩,食到中途要加返啲菜平衡下

黎個close up先,係咪睇見都流口水?

親戚訂左四個,幫手拎返外家,個個都足料㗎。
幾靚仔

2018-02-16