Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar

2022-06-05 1051 views
今日和朋友來試下呢間幾有特色嘅黎巴嫩菜餐廳。首先,餐廳環境好有特色,好似去咗旅行咁。侍應有禮貌都好熱情!主動介紹特色菜。最後我哋決定嗌兩個set lunch,咁就可以試唔同嘅菜。呢個係特色餅,有鷹嘴豆泥和另外一款醬。餅係暖嘅,而且鷹嘴豆泥不太鹹,幾好味!呢兩個前菜沙拉。左邊係普通油醋沙拉。右邊係檸檬葉沙拉佐檸檬汁,個人覺得呢個沙拉好fresh,適合留到最後先食。因為酸酸嘅,而且檸檬葉好清新,適合食完主菜後清下口腔和消滯。我哋都留到最後先食,效果唔錯。呢個我個人最推介,熱辣辣香噴噴嘅鷹嘴豆餅!外面酥脆,入面軟軟嘅,好好食!呢個自家製羊肉腸非常好食啊!好似食緊烤羊肉咁!醬汁都好好味!到主菜了,呢個係主菜之一:(唔記得名了,因為D食物名都係好難記,原諒我。)我稱之為黎巴嫩式「雜扒」上面係羊肉,還有牛肉和雞肉。羊肉好味,唔臊,牛肉最好食!外賣焦脆,入面好tender!雞排就正常。份量都幾足!主菜之二就係:燜羊腿!係香港好少見咁大隻羊腿啊!羊腿燜到霖晒,而且加甘筍係絕配,食起身好似家常餸嘅,配上特色飯真係非常美味及夠晒飽!最後就係呢個甜品了,都好好食!好似係西米之類嘅布甸,唔係太甜,啱啱好!總括
今日和朋友來試下呢間幾有特色嘅黎巴嫩菜餐廳。

首先,餐廳環境好有特色,好似去咗旅行咁。

總括而言,第一次試黎巴嫩菜,份量都足,味道都好味,環境有特色,員工熱情禮貌,係唔錯嘅選擇!
2022-06-05