2018-10-13
第一次同新同事收工食飯,佢地話要食一間新開嘅日本餐廳,平時多人到訂唔到wor,好彩呢日咁o岩有位~~3個女仔2個男仔真係唔可以食太少,一開始已經一堆壽司刺身!一福壽司盛 $188擺盤精美嘅壽司盛有多款刺身壽司,全部都係靚料,無Gap壽司,同事話D三文魚好豐腴好正,我食左魷魚,好爽好彈牙,D飯粒唔會好林又唔容易散開,不過佢中間自己preset左wasabi....我唔食的就麻煩D T.T其實我唔食甜蝦的,不過同事知我唔食其他刺身叫我食左佢,咁我就食啦~呀~原來甜蝦都無會淋到一個點,新鮮度蓋過一切,ok wor~5款一福自選刺身盛 $99視覺上都feel到刺身新鮮度,我食左北寄貝同帶子,北寄貝冰冰地又爽爽地,最好就係直接入口,感受原味,我推薦呢款壽司~~帶子都好有口感,林得黎唔會粉或漿,加上零腥味,係ok的~~春雨餃子 $39見到個名咁過癮叫左黎試,佢個皮都煎得幾脆,裡面餡料醃得唔錯,有味但唔會太咸,所以唔點醬汁食都無問題,咬落亦相當有口感,最正係有粉絲在內!免治豬肉餅 $42豬肉打到好均勻,每一口都食到好even的豬肉,唔會突然有一忽特別難咬,免治左佢味道都更加突出,唔會好咸,不過都係點
3個女仔2個男仔真係唔可以食太少,一開始已經一堆壽司刺身!
一福壽司盛 $188
一福壽司盛
一福壽司盛
5款一福自選刺身盛 $99
5款一福自選刺身盛
帶子都好有口感,林得黎唔會粉或漿,加上零腥味,係ok的~~
春雨餃子 $39
春雨餃子
春雨餃子
免治豬肉餅 $42
免治豬肉餅
豬肉打到好均勻,每一口都食到好even的豬肉,唔會突然有一忽特別難咬,免治左佢味道都更加突出,唔會好咸,不過都係點左醬味道多元化D會更加好食
免治豬肉餅
吉列炸蠔 $45
外層脆卜卜唔會好油膩,裡面粒蠔大粒仲好鮮,一咬會有D汁爆出黎,幾鮮甜又有口感,喜歡蠔的話一定要試!
吉列炸蠔
忌廉薯餅
只要follow fb就會送一件俾你,雖然係送嘅但原來好好食,薯仔好綿密仲有少少甜嘅感覺,話就話係忌廉但唔會好heavy,外層仲好酥脆~
忌廉薯餅
軟殼蟹手卷 $22
因為手卷選擇不多我又好肚餓所以揀左我會食嘅軟殼蟹,手卷size唔算大,但軟殼蟹就好大件,所以每一啖都食到好脆好惹味嘅軟殼蟹,D飯少少林,一齊食反而剛剛好,軟殼蟹唔油,食曬都唔覺得好滯
軟殼蟹手卷
蔥拖羅手卷 $26
蔥花超多,拖羅都好新鮮,包作手卷口感又唔同左,咁食法可以更集中品嘗拖羅味道,有蔥令成件事無咁heavy,D蔥亦夠脆~~~
蔥拖羅手卷
黑蒜油豚骨拉麵 $85
見好多檯都叫拉麵,男士們依然肚餓,所以叫左呢個拉麵,原來佢先係重點!一上檯黑蒜味超濃超香,香到聞到會食指大動,上面D料又超多,淨係叉燒都值回票價,又厚又大塊仲係好多塊!D面唔會漿埋一舊條條都好爽口彈牙,加埋切絲木耳口感變得豐富,份量之大兩個女仔share絕對無問題!
黑蒜油豚骨拉麵
北海道8.0牛乳雪糕$42
其實呢度最好食都唔係佢地,而係個雪糕!買正餐可以以優惠價叫甜品,我地叫左北海道8.0牛乳雪糕,8.0真係唔講得笑,感覺就好似飲左2支牛奶咁,扎實之餘仲好奶好滑,細細口已經可以大滿足,記得記得一定要叫(除非你唔食甜品啦)!
北海道8.0牛乳雪糕
北海道8.0牛乳雪糕