2014-04-25 3318 views
一早已聽聞 Via Tokyo 的抺茶很受歡迎. 但實在不想weekend等一個鐘去試,所以平日晚飯後8:30PM去排隊. 好彩等2-3個就到我地, 大約15分鐘.我是抺茶迷, 當然係叫抺茶甜品. 朋友不太好抺茶, 最後叫了脆米白玉抺茶雪糕和 Affogato.脆米白玉抺茶雪糕 - 甜品跟一小杯糖漿. 先試一口雪糕, 是很濃很滑的抺茶雪糕. 茶味很香濃而沒有苦澀味, 很有日本餐廳自家雪糕風味. 分量都幾足, 食完真係好飽. 另外配角丸子和脆米都OK, 不會太甜. 反而糖漿比較甜, 我認為可以不落, 直接食雪糕好味D.Affogato - 咖啡牛奶雪糕. 牛奶雪糕和濃縮咖啡係分開上, 客人可因個人喜好落咖啡分量. 咖啡是暖的, 所以一加上雪糕要好快食, 否則好快溶. 因我不好咖啡, 所以試一口牛奶雪糕, 十分香濃牛奶味! 朋友話咖啡都不錯, 佢已是第二次食了, 咖啡FANS應該會鍾意食!下次一定會再來食其他甜品.
Affogato
Affogato
下次一定會再來食其他甜品.
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)