2010-12-27 342 views
繼日前在澳門翠苑茶餐廳食農夫包後, 今日又到此熟食中心覓食. 原本的目標是福來棧潮州打冷的蠔仔粥, 但佢個檔口變左做賣紅薯粉(還是酸辣粉?). 見隔壁的檔口又係叫福來棧茶餐廳, 而又有蠔仔粥賣, 仲連價錢都一樣; 心想可能都是同一家來的, 咁就決定試下.同哥仔講要蠔仔粥後, 佢就叫我轉頭返去攞. 之後佢就入左廚房整蠔仔粥, 樓面一個人都冇擺空城計可能因為佢是即刻整, 所以都等左一陣才有得攞. 攞的時候見碗蠔仔粥熱辣辣地冒煙, 湯汁滿到去碗邊, 果然攞返去位時不小心溢了出來. 蠔仔粥的份量不小, 飯粒沒有太淋變了粥水, 內裡有一點薑絲用來去腥味. 蠔仔都幾飽滿, 另外有肉碎和冬菇絲等. 整體味道合格, 個人希望冬菜味能多點就好了.20元一碗熱辣足料的蠔仔粥, 不失為一個抵食的選擇.

蠔仔粥
飽滿的蠔仔
20元一碗熱辣足料的蠔仔粥, 不失為一個抵食的選擇.
2010-12-22
飽滿的蠔仔