2019-09-06 2817 views
趁暑假就嚟完,請咗日假帶埋小朋友出去去街街,老公鍾意食燒牛,特登搵吓尖沙咀邊度有,發現呢間牛繁的lunch set只需$128 ,似乎幾抵食所以就去視察下。原來牛繁係來自日本,有超過150間分店,歷史悠久,所以相信有一定質素保證。lunch set有六款選擇,部份要另外加錢,每個餐都包含沙律、白飯、湯同飲品,仲可以追加配料,白飯升級或加甜品。我哋兩大兩小,最後叫咗三個set再追加兩份配料。套餐包嘅沙律可選薯蓉沙律或者大崎蟹柳沙律,薯蓉沙律顧名思義其實就係一舊薯蓉,但除咗薯仔之外,裏面仲有紅蘿蔔絲、洋蔥絲和青瓜絲等等,淋上胡麻醬,都幾好食。蟹柳沙律就係蟹柳絲、粟米粒加生菜絲加汁,都ok。除咗套餐嘅沙律,佢仲端上了一碗芽菜前菜,應該是送的,作為餐前小食都不錯,開胃。今日嘅湯係蛋花湯,好多蛋花味道一般。主角終於出場,分別有「特上牛胸腹肉」、「元氣牛五花」(加$10 ),同埋「元氣牛小排」(加$20 )。每份份量都唔少,頭兩款,每款有八篇,牛小排可能因為每塊面積大,一共有五塊。牛胸腹肉顏色較深,油花不多,肉質有點韌,但都有牛味。牛五花相對薄身,脂肪均勻,肉質嫩腍,我自己最鍾意呢個。牛小排就比較

薯蓉沙律
蟹柳沙律就係蟹柳絲、粟米粒加生菜絲加汁,都ok。
大崎蟹柳沙律
前菜

今日嘅湯係蛋花湯,好多蛋花味道一般。

牛胸腹肉顏色較深,油花不多,肉質有點韌,但都有牛味。
特上牛胸腹肉

牛五花相對薄身,脂肪均勻,肉質嫩腍,我自己最鍾意呢個。
元氣牛五花

牛小排就比較厚身,中間有塊骨,感覺就真係似食牛扒,冇五花咁腍,但係亦冇牛胸腹肉咁韌。
元氣牛小排

除咗以上套餐,我哋仲加咗一份「蔥燒鹽香牛舌」( $68 )同埋「嚴選櫻姬雞腿肉」( $58)。
牛舌切得好薄,有啲醬汁醃住,份量好多,要快燒上碟,否則會變老就太韌。
蔥燒鹽香牛舌

雞腿肉有五條,食落都好滑。
嚴選櫻姬雞腿肉

相比之前食過嘅烤肉,呢度嘅肉醃得唔算濃味,可能係日式同韓式嘅分別,大家可以跟餐牌上嘅指示點調味料,悉隨尊便。

跟餐可以選擇炭燒烏龍茶或檸檬茶,檸茶都好大杯,燒肉配凍飲是一流的選擇。

除咗一般烤肉店都會有嘅抽風系統、夾,佢仲有鉸剪、圍裙、除味劑、牙籤、濕紙巾、漱口水(喺洗手間裏面)等等物品提供,另外亦有儲物服務和免費叉電(喺張枱下低有差電位,唔使用佢另外嗰個尿袋),我覺得相當細心,值得一讚。

食咁多嘢,連加一都唔使$600 ,算好抵!如果夜晚嚟,仲可以like佢Facebook,會送一份澳洲和牛里脊肉!
$150 (Lunch)
薯蓉沙律
大崎蟹柳沙律