2020-12-30 2887 views
咁大個人第一次食和牛燒肉放題,今次係見到有YouTuber 介紹,仲要只係$388一位,即刻book位。不過佢係新開張去,所以都有心理準備會無咁好。因為特首唔同嘅關係,只可以食午市。店舖位置係楊屋道街市隔離,荃灣西行去10分鐘內到。一入門口就見到好多和牛放係度,好彩唔洗等位,如果唔係就要流住口水咁等😂鋪面環境寬敞,枱唔算密。燒肉最重要除咗肉,就係抽風,呢度無咩油煙味,幾通爽,同埋要讚下啲清潔,無論地下定枱面都好乾淨,比好多酒店更好,期間見過店員執枱,真係好仔細認真。服務方面無咩特別好或差,正常香港侍應態度。落單係用電話落,環保。飲品出面自己拎,一般放題飲品,但無茶。入正題啦,一坐低就有一碟附送嘅刺身,三文魚乾柴左啲,無魚油甘香味。帶子有帶子鮮味,但太薄身,質感欠奉。同時會有一碟和牛拼盤,每款可以叫嘅肉都會俾你試下先,前面有塊牌仔,呢個好緊要,試過食完覺得好食,但係都唔知點叫返。睇樣大概知質素,油花均勻,肉色鮮,融雪好,切得厚身,食落口感會較有層次。胸腹牛味最濃,外腿油脂味最香肉質滑,前肩最爽口,亦有油甘同牛味,三角冇咩特別突出,牛冧食落似牛柳。部分有少少筋,全部質素都好對板,各有千秋。

服務方面無咩特別好或差,正常香港侍應態度。

薄同厚牛舌,有得揀梗係食厚切,好juicy,爽口易咬,追加左3次😋

其他前菜炸物就唔多講,一般放題質素,要提嘅得海鮮,呢個清酒蜆不得了,初初見到全部開口諗住都新鮮,點知霉臭腥,全部無食。蝦都係霉,不過未至於掉。

豚拖羅,好食,爽口juicy,似豬頸肉。

第二三轉肉,的確差一截,脂肪比例睇圖都知,外腿肉直頭幾次都係有一半以上係脂肪,無論係新鮮,牛味,肉質,融雪都有幾大分別,老實講,直頭唔多似和牛。

最後每人一杯雪糕,離座前30分鐘last order,正常,但要叫埋雪糕,如果想食完燒肉再食,就會好似我咁有一半溶左。呢點有待改善。

總結,唔好叫海鮮,好好品嘗頭輪和牛。雖然之後嘅牛有明顯差別,但$388,依然抵食對得住價錢。真心,係香港就算你俾四五百蚊食,一樣會係第二輪打後都係次貨。所以會再食,有興趣都可以去試下。
2020-12-28
$388 (Lunch)