2020-11-18 2192 views
好掛住台灣嘢食,做完嘢喺深水埗附近,搵到呢間價錢幾抵食嘅台灣嘢食餐廳,就決定喺度食晚餐🤤食物種類選擇好多,湯麵,拌麵,飯類應有盡有,仲有不少台式飲品,小食可以揀,真係選擇困難症😝三牛薈湯麵~想食晒牛腱,牛筋,牛肚,呢碗麵就最適合😋一次過有齊我想食嘅嘢,麵我揀咗湯麵,質地較為煙韌,麵條較為粗身,食落比較又質感,而且吸收晒牛肉湯精華,味道濃郁☺️牛筋炆得夠軟諗,滑溜溜的質感,充滿骨膠原,整條都吸滿了牛肉湯,帶有少許鹹香,忍唔住一食再食🤣牛肚則較為爽彈,而且十分厚肉,咬落去十分厚實彈牙,質感同牛筋形成強烈對比,令整碗麵的層次更為豐富🥳牛腱大大塊,而且係厚切😍中間透明的筋位十分爽彈,肉質厚實,一咬落去就嚐到濃濃的牛肉香味😍沙茶燙魷魚~魷魚沾滿了沙茶醬,味道十分濃郁,第一啖就嚐到滿滿的沙茶香氣,魷魚質感亦十分彈牙爽脆,而且有不少豆卜做底,吸收左沙茶醬的味道,以致不需調味味道已經十分濃郁😋肉燥燙青菜~怎能少了蔬菜類,生菜啱啱洽起,仍然保持爽脆和翠綠的感覺🥳加入少許肉燥令味道不至於過淡,而且有少量肉碎令整體質感更為豐富😋輕芝士岩鹽奶蓋綠茶~最後以一杯台式飲品作結,帶有少許鹹香味道的芝士岩鹽奶蓋十分cr

三牛薈湯麵~
三牛薈湯麵

沙茶燙魷魚~
沙茶燙魷魚

肉燥燙青菜~
肉燥燙青菜

輕芝士岩鹽奶蓋綠茶~
最後以一杯台式飲品作結,帶有少許鹹香味道的芝士岩鹽奶蓋十分creamy,選擇了少甜令綠茶回甘味道更加突出,配合芝士奶蓋味道很夾☺️
輕芝士岩鹽奶蓋綠茶

2020-11-16