2023-01-18 2557 views
今晚同阿仔撐枱腳,佢聽日仲有最後一科要考試,所以諗住係屋企附近食就算😅。佢話好想食泰國菜🇹🇭,我哋就去屋企附近嘅“泰嘟嘟”食😊。餐廳地方唔大,但就裝修得好有泰國fee🇹🇭l,卡位設計成泰國嘅嘟嘟車廂😍,特別得嚟又靚🤗。餐牌📔有唔少食物可以選擇,亦有套餐可以揀(分2️⃣人, 4️⃣人和6️⃣人餐),叫套餐相對抵好多🤭,好似叫2️⃣人餐咁,竟然可以揀3️⃣款食物!我地當然叫個2️⃣人餐啦。 泰嘟嘟二人餐 $248招牌焗黃咖哩麵包軟殼蟹軟殼蟹🦀炸得非常香口,鮮甜又多汁☺️,黃咖哩味道香濃唔辣又帶甜,麵包🍞厚身,蘸埋啲咖哩汁一齊食簡直一流😋。泰式鐵板煎蠔仔炒蛋蠔仔分量好多而且都幾大隻🤗,蛋🥚煎得好香。每食一口都充滿蛋🥚和蠔嘅香味。最正嘅係用鐵板上,拿到最後都可以保持熱度👍。炭燒豬頸肉印象中未見過炭燒豬頸肉🐖上枱時會放係小炭爐上,肉燒得香口又帶油香🤤,由於炭爐上放了錫紙,所以食到最後一刻,豬頸肉依然熱辣辣🔥之餘,又唔會燶💯。食完二人餐後,其實已經好飽😆,但仲有好多黃咖哩剩底,阿仔話唔好嘥,所以叫多個薄餅蘸汁😂。印度薄餅(2件) $32上枱時已經預先將薄餅🫓切開,方便客人食用👍。薄餅🫓煎得香脆,蘸上黃咖哩汁,堪稱絕配。

泰嘟嘟二人餐 $248

招牌焗黃咖哩麵包軟殼蟹

泰式鐵板煎蠔仔炒蛋

炭燒豬頸肉

印度薄餅(2件) $32

咸檸檬梳打 (跟餐半價 +$13)
鹹檸檬🍋和泰國梳打水分開送上,要飲嘅時候才倒入梳打水,總覺得更多氣泡和更清新😂。

椰汁冰 (跟餐半價 +$13)
椰奶🥥味幾香,跟餐半價十分抵。

總括而言,套餐真係好抵,好似二人餐咁,其實都夠3個人食,而且食物質素好,店員服務勤快,值得再次幫襯,大角咀又一推薦小店🫶。
2023-01-16
  • 招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹