今日食完利苑,火速做完手尾已經可以返屋企。在深水步區,在黃金行行下之際,口淡淡想搵甜野食,趁有時間不如去試下松記。呢度離黃金商場都幾遠,沿元州街行幾個街口至到。地點不算易搵,但來時是不少人,呢度舖位不大,呈L形,只廿來個位,星期一下午茶時間都坐滿,可見係幾厲害。有好多款甜品糖水供選擇,包括普通糖水、布甸、黑珍珠、紫米露、刨冰、豆腐花等等,連一些見都未見過的如琉璃、冰燕等都在餐牌上,夾埋百幾二百款,一間小小老舖能有這等陣容,不得不令人配服!價錢幾便宜,比坊間的一般糖水舖平一截。我是死硬派,第一次幫襯的糖水舖多數先試傳統糖水,睇掂唔掂再試其他。要了熱的杏仁糊加兩粒湯丸,湯丸兩蚊一粒,單加一粒都得,夠彈性。眼見三位女店員都好勤快,年青的店員看著流汗的我,還好心的提醒糖水是熱的,幾夠細心,值得一讚。杏仁糊不算很杰身,比石磨坊的稀,味道幾有杏仁香,當然不是溝粉而是生磨的,但吃落甜度不夠,個人覺得杏仁糊及芝麻糊一類的雖不能過甜,但若甜度不足會影響香味;湯丸皮幾煙韌,花生茸餡亦是甜度不足,影響了整體的表現。埋單13蚊,以價錢計又真係好抵食,行開呢頭要試一試。臨走時向侍應哥哥反映了糖水夠香但不夠甜的問
埋單13蚊,以價錢計又真係好抵食,行開呢頭要試一試。
臨走時向侍應哥哥反映了糖水夠香但不夠甜的問題,他立即解釋因為很多客人都吃不得太甜,所以現時的糖水普遍是減甜了,還認真的說下次交帶一聲就包保夠甜。解釋是接受了,另外更欣賞的是其認真的態度,著重客人的每個意見,難怪松記是越開越多了,亦越來越多人找來吃,就算今次覺得糖水不太合胃口,下次我還會來試其他食品的,因為見左右隔離還有很多賣相幾掂的各式甜品
多元化及品質好的食物,誠懇的對客態度,抵你發的。