2019-05-22 4634 views
同事知我中意食,所以介紹左個優惠app比我,更推介埋呢間泰式餐廳比我,話食物質素唔錯,性價比高,而且又有board game玩,唔駛擔心坐到悶。聽佢講完之後深感興趣,但Openrice食評唔多,而且各評價都叮噹馬頭;不過朋友同我都想食泰菜,加上優惠後價錢相當吸引,最後仍然決定一試。餐廳有兩層,我地被安排到地下果層就坐;地方算大,餐枱之間夠距離,唔會坐得好迫;光線充足、環境算舒適、樓底夠高,所以唔會好嘈同唔會好有壓迫感;不過張櫈就好硬,唔好咁好坐。由於無去過上面果層,所以唔清楚環境係咪一樣。食物選擇唔少,由沙律、小食、飯、粉、甜品、連酒、Cocktail都有,可謂一應俱全。泰式鳳爪沙律 (原價$78)內含好多蔬菜,芹菜、生洋蔥、甘筍絲等,新鮮又爽脆;鳳爪份量可以接受,一開始食會覺得味道偏酸唔夠辣,但其實越底越辣。係一道好好既開胃前菜。小食拼盤 (原價$88)全部炸物都新鮮炸起,食果陣仲係好辣口。蝦餅太薄身,而且蝦肉唔夠彈牙;墨魚餅比蝦餅彈牙D,仲可以食到粒粒墨魚;春卷正常,不過炸得唔夠色;單骨雞翼最好味,炸到脆卜卜之餘,仲要唔覺得油膩,香芧味又濃,食完仍然覺得意猶未盡。炭燒豬頸肉飯 (原

泰式鳳爪沙律 (原價$78)
泰式鳳爪沙律

小食拼盤 (原價$88)
小食拼盤

炭燒豬頸肉飯 (原價$78)
炭燒豬軟骨飯

炭燒豬軟骨飯

豬頸肉燒得好有炭焦香,食落不感油膩;不過肉質鬆軟而非爽脆彈牙款。

黃咖哩炒軟殼蟹 (原價$118)

黃咖哩軟殼蟹

平時食開軟殼蟹都係細細隻,但呢度既就大隻D、多肉D,而且趁熱食仲帶點酥脆。咖哩唔辣、帶點甜、較杰身,配香酥餅食最正。

香酥餅 (原價$68)
香酥餅

一客有完整三大塊既圓餅,上枱果陣熱辣辣,表層少少脆,味道似台式手抓餅,不過無咁酥、亦無咁鬆,比較實。

眼闊肚窄既我地,兩個人點左5樣野;整體食物質素唔錯、夠熱夠新鮮,折扣後性價比好高;職員主動又有禮,下次如果見到同樣既優惠,一定會再黎。
2019-05-17
Dining Offer