2011-04-18 543 views
鹿鳴春係Cobi爸同我經常想去啲飯店,但每次得到啲答覆都係「滿座」,得知有位朋友仔係熟客,一訂就有位^^,朋友仔話原來鹿鳴春一定會留番2-3張後備枱,萬一有熟客黎到都一定有枱喎,不過都要成個星期前訂位,我就話之佢,總之有得食!Cobi爸一早就order左酒糟鴨肝同鍋燒肘子,而鹿鳴春食啲係傳統京菜,最為人熟悉啲一定係烤鴨,不過呢樣就唔洗訂,一定有,其他食物都係即時叫啲。6:30pm就坐定定,傾下計、再望下餐牌,order完食物之後差不多已經7:00pm,再望一望餐廳內,已經坐左7成人,場面真係好熱鬧。煙燻素鵝打頭陣的是煙燻素鵝,用腐皮包著甘筍、冬菇等配料而成,有淡淡啲煙燻香味,腐皮軟熟得黎帶點煙韌,而且香口滑溜,內裡餡料啲刀功亦見精細,完全同出面用油炸過啲素鵝冇得比,非常出色!和尚戴帽唔知係乜,見老店員熱誠推介,不防一試。上枱後眼見一塊煎到金黃色啲蛋皮,內裡還有肉絲(聽個名以為係素食)、甘筍絲、雲耳、筍絲、粉絲、大豆芽、冬菇絲等,炒得非常乾爽,味道香口而不油膩,條條絲都切得幼細,睇落就好容易,其實刀功同炒功都缺一不可。LIKE!酒糟鴨肝 (預訂)酒糟鴨肝係要預訂啲菜式,賣相只感一般,冇美

和尚戴帽

酒糟鴨肝 (預訂)
酒糟鴨肝係要預訂啲菜式,賣相只感一般,冇美感可言,不過一上枱就傳來陣陣啲香味,入口感覺鴨肝啲質地幼滑細膩,少少起沙,加上紹興酒同糟鹵,配答得宜,令鴨肝啲甘香更上一層樓,膽固醇?已經拋諸腦後,食完呢個菜式之後,口腔仍有淡淡啲酒香?定鴨肝香?已經分唔出啦,必食!

鹽爆管庭
管庭即係豬啲喉嚨,又叫豬天梯,本身對呢個部分無咩好感,上回食豬天梯啲原因係響老坑打邊爐,一黎白灼冇咩味,二黎果餐食得唔happy,食咩都唔好食,不過見朋友仔推介,比多次機會你啦!上枱見到佢又係「白奶哂」咁,以為都係咁上下,入口乖乖不得了,非常爽口,口感略帶煙韌,用鹽同芫茜大火爆香左啲管庭,伴以少許魚露更見鮮味,廚師啲炒功要一讚!

北京烤填鴨
今晚其中一個主角出場啦,師傅預先響我地面前show下隻烤鴨,睇落就烤得好夠火喉,色澤非常均勻,當時我已經感受到烤鴨熱騰騰啲香氣,而師傅亦好快咁響我地枱邊手起刀落,兩大碟啲片皮鴨好快就送到我地面前。只見烤鴨肥瘦適中,間中都有2片頗多肥糕,烤鴨皮外脆內軟,3分啲皮帶7分肉好有咬口,鴨肉嫩而有汁,而包鴨啲餅皮都OK唔太厚,配合甜麵醬啲濃香同京蔥啲辛辣可減去不少油膩,正!不過呢餐仲要留肚,3件已很足夠,果然係每枱必有啲菜式!

鍋燒肘子(預訂)
第2個主角都出場啦,鍋燒肘子又係一個需要預訂啲菜式,呢個菜真係要人多先至可以order,真係好大隻。呢個元蹄啲肥肉同瘦肉都好平均,表面個皮做到好鬆化,內裡啲肥膏入口即溶,不過下層啲瘦肉部分頗為「鞋口」,可能取材大隻啲關係,肥膏亦除之而增加,炸啲時間定必要長久一點,瘦肉變「鞋口」就冇可避免。其實整體啲感覺都係OK啲,冇多餘啲芡汁,味道方面香濃肥美,食完一件元蹄之後再食下肉邊啲菜,可以中和元蹄啲肥膩感。不過可能碟元蹄太大碟,或者係食左幾件烤鴨啲關係,實在太漏,不能多吃。

炒西蘭花
冇咩特別,炒得都幾翠綠,食完咁多肉之後黎個菜實在太好啦~

小籠包
一望就知個皮做得好厚,肉餡還算鮮味,不過唔夠湯,麻麻地。

拔絲蘋果
期待的拔絲蘋果卻令人失望,冰水放響枱面成10分鐘之後,侍應先至上果碟沾滿糖漿啲炸蘋果,熱騰騰的糖漿遇到冰水,立時變成脆皮,再快手從冰水內撈起,變成一件脆皮蘋果而唔係拔絲蘋果,點解?糖漿唔夠濃杰,炸起左一陣先上枱,碗冰水裡面又唔夠冰,好幾種因素下,老實講,我一D都feel唔到拔絲啲奇妙,咬落去還好,表面依然脆身,呢碟甜品極其量可以稱之為炸蘋果,同拔絲蘋果還有一段距離。上次食拔絲蘋果,已經係20年前,好懷念記憶中啲味覺。

整體啲味道唔錯,而且上菜啲次序有條理,份量亦見足夠,人多share仲好,今次可能太貪心啦,又叫烤鴨,又叫鍋燒肘子,太多肉,食到個人好漏,可能明明好好食都變左唔好食。鹿鳴春響香港生存左咁多年,一定有佢啲道理。

比個tips大家,去老店食飯一定要早食,師傅級啲廚師通常早休息,夜D啲order通常係比D師傅仔做啲,想食好野就記得要早食啦~

酒糟鴨肝
拔絲蘋果
酒糟鴨肝
北京填鴨
包鴨啲餅皮都OK唔太厚
  • 酒糟鴨肝、煙燻素鵝、烤鴨