雖然這一餐是餐廳老闆邀請多時,但都要我咁啱去到呢個區先有呢份緣。老闆事忙,我這日入去時全因時間趕,吃個 Quick Lunch 捧下場,根本無打算過見到他。而且,我相信好多手作人跟我都有相同煩惱。我地呢啲手作人成日去深水埗都係要係最短時間買最多的材料。係條珠仔街,一頭盅落珠仔、布、皮、配料…就唔會想行得遠搵食。一抽二袋,前面永遠仲有更多想搵嘅配料!平常好食嘅都係哂北河街;珠仔街要行得好遠,街尾盡頭先有西九多啲坐得舒服嘅餐廳,不過例牌要同好人逼,要排隊。珠仔街裡面,通通都係男人茶餐廳。呢間日本菜開正係廟隔離,地點好,門前一列竹樹佈置將外面的興旺喧鬧隔開。一睇門口個餐牌,靚魚生飯午飯餐先賣$68,以咁樣擺碟已經抵哂。估唔到質素高,魚生靚。經理好 Nice,我旁邊坐了一檯四位法國人,原來其中一位都係手作人,趁來港探親家就順便帶另外兩個第一次遊香港的朋友來見識下珠仔街。我聽見經理傾談間提到今日新鮮入咗法國生蠔;除了我們常見的 Perle Blanche,提到有 Gillardeau。我立即感到興趣,老闆在電話也說難得踫到新鮮運到,堅持我要試試;午飯忽然嬌貴起來。老闆娘好客氣,緊持我要個用個椰子

而且,我相信好多手作人跟我都有相同煩惱。

老闆娘好客氣,緊持我要個用個椰子雪葩清新口腔。而且說,老闆埋了單,問我為什麼不多試幾款,還有黑毛豬呢。

午餐呀,已經太飽啦 (個魚生飯非常足料足量),下次同老公再來先試啦;一定會再來嘛。就係下次去珠仔街都一定掛住咁好環境同質素啦。
午飯套餐之魚生飯
法國生蠔 Perle Blanche
法國生蠔 Gillardeau
椰子雪葩
Other Info. : 手作人在珠仔街磨蹭的能量站,必去!
2015-03-31
Type of Meal