2014-10-22 1592 views
講堅,真係人仔果時已經聽佢個名,行開呢頭,緊要幫襯吓!潮州店緊要試試鹵水,要鵝腸?冇!要鵝件?冇!鵝片有嘞呱?有!仲好入味𠻹!唔係死鹹,有溫和香料味(如桂片、草果),輔以超入味軟滑鹵豆腐,大滿足!食九肚魚或蠔烙,有點怕其腥臊。簡簡單單嘅蘿蔔烙就最啱心水!熱烘烘、脆咯咯,加白蘿蔔的自來甜。吃得痛快,誠意推介。賢內助話想食鹹魚,見有煎的,就整份試試!望落修係炸唔係煎嘅,算!都叫鹹香。喚侍者多送我白糖一小碟,又鹹又甜咁,越食越想食!白糖送達時,侍者半推薦半請求,話鵝掌湯鮑食得過。不勝其煩外加唔好意思推卻下,就範了!一份試試味;唔差,但好難叫好!原材料問題,試問你想罐頭鮑有幾好食呢?況且收你百四蚊而已,將就將就!濃味肉食放最後,沙嗲醬行貨得很,牛肉也如發泡膠,不贅;芥蘭以薑水灼後少油快炒,苦澀盡除,可口!下回薑汁油鹽快炒可也!再來炒桂花蚌埋尾,好聽就叫「黑松露醬下得恰到好處,不奪豬爽肉、桂花蚌原味。」究其實,唔落好過落,落咗賣貴幾十而已。炒鑊炒功扎實,底味十足;嫌擺盤太玩嘢,竟以草莓味百力支作架;令我懷疑廚房是邊啖零嘴邊作菜不。批曰:鹵水膽有味,味部、廚部功底扎實。茶市點心新鮮熱辣燙口。惜地理
講堅,真係人仔果時已經聽佢個名,行開呢頭,緊要幫襯吓!

蘿蔔烙
香煎鹹馬友
湯鮑、鵝掌
沙嗲牛肉炒芥蘭
黑松露醬炒爽肉桂花蚌
批曰:鹵水膽有味,味部、廚部功底扎實。茶市點心新鮮熱辣燙口。惜地理位置略欠,同區強手不少,致生意一般!努力加油,勿浪費了多年字號。
2014-10-21
蘿蔔烙