2019-02-01 274 views
今日同同事去咗太古,經過依間羅宋湯專門店,所以入咗去試下。間店好似茶餐廳/快餐果種,啲人嚟得快走得快。所以等咗15分鐘後就會有位。.入位坐位唔算太多,不過坐得唔會太迫。.點咗個佢嘅全新推介,師傅秘製撈麵$68,佢可以自由配搭4種湯底,同一款麵底。而麵底有上海麵丶拉麵丶烏冬丶白飯丶甜餐包+牛油可以揀。湯🥣底分別有俄式雞湯丶海派牛腩羅宋湯丶海派豬骨羅宋湯同健怡紅菜頭湯。.揀咗個上海麵配海派豬骨羅宋湯,首先個上海麵可以揀要唔要蔥花,我揀咗要。而個麵有少少辣,不過仲有包辣油,仲可以加少少辣。麵唔會乾身,仲有少少蔥油嘅香,而且好有彈性,唔係好容易斷同軟果種。.而個羅宋湯,味道好濃,有少許辣味,不過用料十足。好多椰菜同蕃茄。別外有兩塊燒豬脾肉,肉質唔肥,似日式叉燒一樣,厚度適中,有點豬肉本身嘅味,不過塊肉唔太入羅宋場嘅味。整體還可以,可以回頭再食👍🏻

入位坐位唔算太多,不過坐得唔會太迫。

上海麵

海派豬骨羅宋湯

而個羅宋湯,味道好濃,有少許辣味,不過用料十足。

整體還可以,可以回頭再食👍🏻
2019-02-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
上海麵