2019-08-08 558 views
每次行過北角都想試下呢間主打新加坡菜嘅小店,今日終於有機會同男友嚟試下。餐廳嘅裝修好趣緻,牆身畫左好多得意嘅公仔,好有特色。餐廳食物款式唔算多,我地今次主要都喺嚟試下招牌嘅滑雞飯同肉骨茶。古滑雞飯 $60雞件滑嫩而且仲喺無骨啖啖肉,岩哂我呢啲懶惰鬼,加上伴雞嘅醬汁味道濃郁,用嚟送飯食一流。而呢碟飯最古惑嘅地方,在於雞件入面原來收埋左幾件鹵水鴨舌,鴨舌腌得入味之餘肉質亦都軟腍易咬,很好吃,而另外一旁的並不是普通白飯,而是帶有淡淡蒜香的有味飯,令人更易入口。古月招牌肉骨茶 $80今次呢款肉骨茶胡椒味好濃郁,飲落舌頭仲有陣陣椒麻的感覺,同大眾食開帶藥膳味嘅肉骨茶有好大分別,冬天飲完成個人應該會暖笠笠。蒜頭炆到好軟腍,本身濃烈嘅辛辣味都融合於湯中,同我地平時食開嘅蒜頭口感好唔同。另外食得出連住骨嘅豬肉幾新鮮,肉質彈牙好易咬開。亞羅街沙嗲串(雞) $35/3串雞肉串燒燒得比較乾身,肉質硬身同鞋口,加上份量少而且價錢貴,所以唔太推薦。

古滑雞飯 $60

古月招牌肉骨茶 $80