2K
2015-08-24 1494 views
足足戰鬥左 3 小時半既 fine dinner,好滿足!一行四人三娘教子式陣營,殺入 Sky!豪不猶豫、不慌不忙、輕搖淡寫地不斷翻弄 main menu 及 drink menu,開始計計我地今餐可以試到幾多款頭盤、主菜、甜品、飲品呢?步入 Sky 所在既大廈,升降機直衝頂層 25 樓!門一開就見到餐廳全貌,成一公整長方形,酒吧、廚房都清楚可見,開放式廚房可讓廚師及食客交留一番,令我聯想起壽司吧呢。現時晚上七點幾,晚市時間尚早,所以只有五成 full。我地坐係落地玻璃旁景觀開揚,居高臨下盡覽旺角街景。坐得都幾舒服,餐桌數量及擺位未算過份擠迫,還可接受。裝潢新穎前衛又不失高級西餐既傳統格調,帶出 warm 既感覺更能提高食慾及愉快感。仲發現身處環境被好多 ideal、homemade 既壁畫包圍,有寫實、有人像、有抽象,顏色鮮明極具吸引力,有趣!大家都坐左段時間喇,依然埋頭苦幹地刨 menu,到底食咩好呢?樣樣都想試!不要再猶豫了,叫左 drinks 先,跟住頭盤、湯、主菜、甜品。因為第一次黎,所以多事叮囑講多句請續道菜上,完左頭盤先上湯之後主菜,唔夠位放呢。但最後結果都係撞埋一齊,唔

大家都坐左段時間喇,依然埋頭苦幹地刨 menu,到底食咩好呢?樣樣都想試!不要再猶豫了,叫左 drinks 先,跟住頭盤、湯、主菜、甜品。因為第一次黎,所以多事叮囑講多句請續道菜上,完左頭盤先上湯之後主菜,唔夠位放呢。但最後結果都係撞埋一齊,唔夠位放之餘仲要食得急左,快快清左道菜騰出空間!又以為漏左個頭盤鵝肝,點知飲完湯先到。最離譜主菜牛面額由七點半等到十點半終於都到,從那裡搭飛機黎呢?其間已經向經理及侍應反映,但最終要同當值大廚講囉,十幾分鐘即到。

餐桌上擺設同配套都好別緻,特別係黑色塗層餐具,好有份量既刀叉,而且好靚啊!

Lemon & Thyme,welcome drink,強酸一樣!帶點糖水味、鮮檸汁味,果香及酒香混和。依個酸度我還接受到呀,仲好醒胃。大部份食客都覺得酸過頭,我飲開勁酸檸什無問題啦﹗

Mountain goat,依隻生啤完全未聽過,我依款宅佬甚少出城,孤陋寡聞好正常。第一次品嚐,啤酒夠冰凍,甘苦味好出,甜味較弱,質感算厚,滿意既。跟住到 house wine 喇,boby 都係厚身我鍾意,味濃不澀夠滿意,合格,可以添飲。

超滑無鹽淡牛油,滑到 cream 一樣,淡牛油唔會蓋過麵包原味,而且麵包香草味濃,最衰係凍麵包。估唔到依個牛油麵包加生啤既配搭會係天衣無縫,令到麵包更香,仲令到啤酒浸出甜味呢。

牛油白酒煮藍青口,點會咁架?係我食過最好味、最鮮甜、最滑溜彈牙、最 juicy 即白酒藍青口呢!必食!藍青口天然咸香,撞埋白酒清爽甜味加淡牛油香氣,絕配 ﹗每款食材既份量恰到好處,就連配菜既蕃茄蒜片都非常美味,神內之筆也。但我搵極都唔見有 pepperoni 既?Menu 上面有寫架喎。

三文魚他他配黑蒜辣根泡沫,聽個菜名已經好鬼份子料理感覺。他他組合混上三文魚粒、三文魚籽、蕃茄粒、青瓜片、香草、等等,香氣味道都非常清新脫俗。必定要加上特別的翠綠色辣根泡沬,辣根即係山葵 wasabi,濃郁既味道好神 奇,但完全不辣不嗆,係香草味?係薄荷味?係忌廉?說不出!自己試試吧,好味!緊記每一口都要有齊全家人,三文魚、魚籽、蕃茄、青瓜、cream 混為一體,口感味道層次十分精彩,最緊要溫度夠清涼。

香煎五色胡椒吞拿魚伴芒果醬,顏色鮮豔奪目,七彩繽紛,好靚!到現時為止每款菜式都精心設計,外觀無得輸!大啖品嘗,芒果唔太食到呢,不過彩椒味強烈,清甜多汁又爽口,好喜歡最底層既大麥粉團混上青瓜碎,味道非常清新又特別,口感仲好得意添,好似意大利小米嚥嚥韌韌。頂層同底層既演繹即時將主角既吞拿魚比了下去!吞拿魚外層烤得香脆,中間棉滑帶微微鮮魚味道,將所有配料一齊食,味道同口感都非常豐富,讚!但搵唔到 5 色胡椒粒喎,我屋企都有一樽看門口呢。另外,Mango with salsa 翻譯成芒果醬令我有點誤會呢,我真係以為醬添。

焦糖低溫浸鵝肝,第一次凍食鵝肝,賣相唔洗講係 No.1 啦。鵝肝肥美油潤俱光澤,味道濃郁,幼滑濕潤,估唔度感覺會咁清爽架,完全沒有半點油膩感,點少少草莓果醬更醒胃。配埋焦糖餅底帶少少脆口,特別而有驚喜,滿足!一開四,四個人分,少食多冶味。

酥皮焗半乾蕃茄,睇個名真係估您唔到囉!原來係冷盤黎。半乾蕃茄超冰凍,十足雪櫃剛放出黎,不過凍得好爽好過癮。因為失去部份水份程半乾狀態,所以蕃茄味道濃縮起來,濃郁蕃茄汁非常清甜,比一般鮮茄味道香濃幾倍呀!淨食蕃茄已經好滿足,加一點芝士碎可點綴一下。室溫既酥皮好乾爽鬆化,完全無半點油膩感,好明顯係自家做,但味道過份清淡,跟凍茄味道唔多夾呢,酥皮都係配濃味醬或餡料較適合。食完幾個頭盤已發覺個 menu 資料有點問題,令我有好多疑問呢 ﹗

經過一輪一皇三后既激烈前奏後,終於黎到今晚 rundown 既 part 2 喇 ﹗我最喜歡飲湯的呢。

野菌黑松露忌廉湯,溫度還算滿意,都夠熱。鬼佬湯傳統都唔會出晒煙滾晒咁上枱架喇!其實不輪中湯或西湯我都鍾意出晒煙剛剛燙咀既溫度,最香最好味。食唔出泡沫係咩成份,抱歉。打碎左既野菌,做成厚厚濃縮菌湯香到不得了,直頭係菌汁,遠遠已經聞得到!混上黑松露,香氣係口腔內久久不散,而且非常幼滑香濃,認唔住不停地一羹接一羹地送入口,好美味啊!搞到我掛住法式忌廉蠔湯囉,同樣將蠔打碎。嘩!蠔味超濃縮,好懷念呀!

法式洋蔥湯,非常靜態既演繹,侍應靜靜地放下就離開。洋蔥湯沒發出半點聲音,亦無任何動作,非常寂靜。為左打破悶局,我唯有出手啦!大大力插到底,發現洋蔥載得滿滿的,反而令到湯水太少啊。傳統地係面放塊多士加芝士,多士索盡湯汁又有降溫作用,所以湯只係微暖,不過真係唔夠熱喎,芝士又得一篤仔,我印象中應該同多士一樣大小呢。連渣帶湯送入口,好甜既洋蔥味,免強飲得到淡淡牛清湯味道,似乎炒洋蔥時落糖稍多左,味道太嗆,整體滿意既。因為我一向唔多食甜品,連飲咖啡都要走糖走奶,此湯不太適合我。

西瓜凍湯,賣相就好靚喇,血紅色既湯汁添上緣色薄荷葉及撒上薄荷粉作點綴,紅撞綠對比鮮明,極為吸引增加食慾。輕嚐一口,好甜好濃縮既西瓜汁呢,甜得過份,可以放到最後做甜品,一來太甜、二來唔夠凍,接近室溫。回想我係半島個西班牙蕃茄凍湯清爽涼快既味道及感覺,仲有特別既金屬器皿用冰填住,依隻西瓜完全被比下去了。

Sky 只供應 3 款湯,part 2 完畢。中場黎個香煎美國蘆筍,清甜爽嫩多汁,脆口沒半點渣,少少牛油煎香已經好好味,滿分無投訴。終於都到主菜出場,幸好我食到依家都未夠 5 成飽呢,狀態大勇!

龍蝦油蕃茄虎蝦意大利粉,熱辣辣送到,好香喎!仲幾靚仔。慢煮虎蝦非常爽彈且蝦味濃,保持原有天然鮮甜味,蝦肉約八九成熟,好香好爽好甜,perfect!意粉撈上龍蝦油同炒,份量均勻不過份不油膩,剛好黏上個吋意粉。感覺得到的回香龍蝦味道,再併上蕃茄及香草,撞得精彩又非常地夾!彈牙嚥韌既意粉在舌頭及齒縫間打轉,堅好味,超水準!我想整碟據為己有,但四個人只能分到一小碟啊,哈哈。

墨西哥燒雞好好味,比想象中好食百倍,外皮好香,裡面嫩滑 juicy,配上特色墨西哥香料酸辣醬更添風味又開胃,但要我一個人要食 4 份 3 隻雞實在有壓力,雖然我食得晒,而且好味道,但我仲要留 quota 食多幾款菜架麻!伴碟既焗蒜子粉口又夠香,十足炸蒜子。隊完隻雞搞到 8 成多飽喇,慘!

燒 16 小時慢煮辣豬肋排,死喇!開始食唔落呀!豬肉勁腍,旁邊既脂肪膠口滑溜,比係其他餐廳食開既豬肋骨較多肉較肥美。豬味十分濃郁,塗上厚厚既甜醬汁,但辣味完全感受唔到,再配上甜既燒烤醬,食落都幾滯呢。我比較鍾意有咬口、彈牙既肋排,多於依家腍到散開既肉碎囉。

慢燒牛面額,等左兩個幾鐘既牛面額,又漏單又去錯又再煮過,終於送到。期望過高,全 menu 最貴,約 4 百大元左右,我寧願食潮式清湯牛腩既牛面珠好食百倍。依舊雖然賣相出眾又吸引,但質地腍到散開,味道微羶,我完全覺得自己係食緊炆羊膝,質感味道演繹都一模一樣。

開心既時間好快過,話咁快又到尾聲喇!甜品時間!雖然我唔太吃甜,不過間中都會食甜品,尤其是豐富晚餐後。

最好味係第一道 baileys 牛奶慕絲,配上大量什草莓同吃,連我唔食甜品既都超讚,必食!酸度高既草莓配上極甜牛奶剛剛好互相中和,滑溜溜,味道酸酸甜甜好醒神。云尼拿酒微微既酒香將草莓跟牛奶慕絲既味道帶到更高層次,既複雜而細緻,推介。

朱古力心太軟?唔流心,唔開心。黑朱古力味夠濃郁還可以,但完全無冰火感覺囉。雪糕唔夠冰凍、蛋糕又唔夠熱、過熟唔流心,我係屋企整好食過佢!只係特別地有幾舊橙墊底,叫有點創意。

燋糖燉蛋,大家意見一致覺得面層燋糖太厚,蝦餅咁厚,並不是薄薄的一層鍍膜,亦不是一碰就碎的脆片。用點飲奶力將燋糖敲破,真係幾硬下,終可品嚐到下面既燉蛋。燉蛋合格大路滿意,滑而帶蛋香,反而做得太過薄,口感不足,味道都幾甜。

藍莓芝士蛋糕非常普通,不過不失無驚喜,pacific coffee 比佢更好味!有機會比一比味道及質感。

結尾黎左杯車厘子味既咳藥水,朋友們話好勁,但對我依個酒鬼黎講似飲糖水,唔口味,太甜喇!

今晚食得開心!飲得暢快!感謝要請我參加飯聚,辛苦晒所有老闆、廚師調酒師、經理、侍應既熱情招待,thank you。

Lemon
Mountain goat