2021-04-04 687 views
假日想relax吓食個lunch慢活,西環附近都係一個唔錯選擇。今次嚟到堅尼地城係海旁附近嘅呢間法國菜餐廳休閒撐吓枱腳。餐廳分咗兩層,下層有outdoor位,可以感受吓海風。而上層就可以遠眺海景,望住平靜、而陽光照射下閃爍嘅海面令人心都平靜落嚟。Lunch set都有齊意粉、意大利飯同唔同肉類嘅選擇,仲有starter同埋飲品嘅配搭。先送上溫熱嘅法包食住先。前菜中我就揀咗安格斯牛肉他他,牛肉他他做得好出色,份量都幾多,加埋蛋黃食落更包裹咗一層滑溜質感。夾埋脆脆嘅多士一齊食,好香口!主菜方面見到隔離枱點咗羊膝,貌相相當吸引,不過份量頗大,所以當日就無挑戰啦!而揀咗是日廚師精選嘅豬扒,口感同味道都帶比我地驚喜啊!豬扒厚切個頭都唔細,調味竟然融入了中菜嘅花椒,相當有新意!豬扒腍嫩程度係只需細力就能介開,同以往我食過嘅豬扒大相逕庭,以往可能係咀嚼及切開時都需要用啲力,豬肉比較結實。但呢度嘅豬扒真係超腍,而一路嚼一路流出佢嘅肉汁,配埋面頭嘅花椒及蒜蓉,確實幾惹味,但又唔會蓋過豬扒本身嘅肉香。配菜用了焗薯仔,食落十分飽肚。另外焗蕃茄都有心思位,面頭嘅類似麵包糠帶啲脆口,口感豐富啲。最後更點了ear

夾埋脆脆嘅多士一齊食,好香口!

配菜用了焗薯仔,食落十分飽肚。

最後更點了earl grey tea作結,一路望住海景一路嘆茶,真係好舒適啊!