2018-04-29 2761 views
今日18:00前搞掂曬啲嘢, 又可以做隻早食鳥, 今晚搵咗呢間較高級的義大利餐廳食早飯。全餐廳以深色原木餐桌及皮椅子/梳化為主, 走高貴的格調。我跟朋友被安排坐窗角的座位, 坐在皮梳化上兼有埋皮Cushion比我挨挨笨笨, 聽住柔和嘅音樂, 巧舒服,  服務員殷勤有禮, 真係乜累氣都冇曬。睇下餐牌有乜食, 多款set dinner 選擇, 有猪、海鮮、魚及牛, 劃一價$468, 餐包前菜、餐湯、主菜、甜品及餐飲, 加配餐酒只須 $55, 呢個價錢同佢嘅裝潢及服務成正比例。餐牌其它食物則跟一般西餐廳差不多價錢, 我地決定叫一個set dinner 另加意粉share 黎食。餐包附陳醋橄欖油香草方包非常鬆軟, 拈陳醋橄欖油食。而另一件芝士蒜蓉香草三角包則香脆, 有點像脆底薄披薩, 清新香草配香濃芝士, 焗得卻異常爆脆, 惹味。前菜 - 蕃茄牛油果蝦沙律大蝦己起了蝦殼, 蝦肉以香草海鹽炒得剛剛熟, 還暖的, 鮮甜爽彈, 蕃茄片是冰涼的, 加了少許香滑牛油果醬, 頗稱身的前菜 ~~ REFRESH。是日餐湯 ~ 粟米忌廉湯以新鮮粟米打成幼滑的粟米蓉, 加埋忌廉的滑, 清甜香滑, 還加了少許新鮮

全餐廳以深色原木餐桌及皮椅子/梳化為主, 走高貴的格調。

餐包附陳醋橄欖油
香草方包非常鬆軟, 拈陳醋橄欖油食。
餐包附陳醋橄欖油

前菜 - 蕃茄牛油果蝦沙律
前菜 - 蕃茄牛油果蝦沙律

是日餐湯 ~ 粟米忌廉湯
是日餐湯 ~ 粟米忌廉湯

以新鮮粟米打成幼滑的粟米蓉, 加埋忌廉的滑, 清甜香滑, 還加了少許新鮮粟米粒增加口感, 只加了少許鹽調味, 百分百的粟米湯。

主菜 ~ 慢煮西班牙黑毛豬鞍配松露燒汁 ($468/SET DINNER)
我朋友的主菜, 黑毛豬扒好大塊, 又厚身, 底面及側邊都煎得焦香, 好香口。

黑毛豬鞍厚度十足

黑毛豬鞍以慢cook 方式, 剛剛熟, 肉色還帶點粉紅, slow cook 就係想令肉類口感嫩滑些, 肉汁豐富些, 呢件豬鞍用上LBERICO, 肉味頗佳, 配簡單松露燒汁增味, 很不差的配合。

蒜香蜆肉扁意粉 ($198)
我的選擇是沒錯的, 食意大利菜當然係叫意大利粉才可見其真章吧, 這個蒜香蜆肉扁意粉非常出色。
蒜香蜆肉扁意粉 ($198)

意粉除了除蜆肉, 還加了大量蒜片及小量香草、九層塔, 意粉是乾身的, 蒜既香味非常強烈, 蜆肉鮮甜嫩口, 扁意粉是正宗義大利煮法, 硬硬地, 口感煙韌, 廚師應該還加了蒜油及辣椒粉撈意粉, 意粉除了有強勁蒜香, 還有少許香辣的, 呢個意粉看似簡單兼普通, 如果你鍾意食意粉的話, 一句講曬, 食過包你翻尋味, I LOVE SIMPLE。

是日甜品 : Earl grey oreo cheese cake
擺放得美美的上檯

Cheese cake 屬柔滑型, creamy, 芝士味淡淡然的, 唔太濃烈, 帶伯爵茶的清香, 甜度也適中。

泡沫咖啡 (餐飲+$10)
飲埋呢杯香濃幼滑嘅泡沫咖啡, 非常滿足的一頓晚飯。
泡沫咖啡 (餐飲+$10)
  • 蒜香蜆肉扁意粉