2017-01-12 1833 views
食泰國菜點都會出九龍城食,選擇多且間間質素都唔差,有好幾間都係我不時去食,惹味開胃不在話下,真係愈食愈愛上,今日同男友去左依間泰國菜店食晚餐,我地同樣是食辣愛好者,當然要叫辣味菜式先稱得上識食<<冬陰功海鮮湯魚麵>>香濃既冬陰功湯,酸辣度適中,加入唔同種類又新鮮既海鮮,令個湯更鮮甜,入面有魷魚、蝦,仲有大量蜆,蝦肉夠哂彈牙,配埋新鮮魚麵,吸哂海鮮既鮮甜同冬陰功湯底既精華,成碗麵味道有好多層次<<醃豬頸肉沙律>>平時叫開燒頸肉沙律,今次試下新食法,依個沙律夠新鮮,醬汁既酸度適中,豬頸肉夠爽勁,而且同酸汁好夾,原來咁樣醃豬頸肉都唔錯喎<<泰式炸芝士蝦丸>>蝦丸有成個網球咁大粒,蝦肉夠爽口彈牙,芝士味夠濃香,一咬落去,芝士就會傾瀉出黎,十級邪惡 ,沾個泰式酸辣醬汁,更加美味<<泰式青檸水>>係依度既招牌飲品,因為青檸水夠酸,好開胃<<泰式龍眼冰>>傳統泰國飲品,有好多龍眼肉,唔算好甜,整體好好味<<甜品>

<<冬陰功海鮮湯魚麵>>
<<醃豬頸肉沙律>>
<<泰式炸芝士蝦丸>>
<<泰式青檸水>>
係依度既招牌飲品,因為青檸水夠酸,好開胃
<<泰式龍眼冰>>
傳統泰國飲品,有好多龍眼肉,唔算好甜,整體好好味
<<甜品>>
椰汁西米糕同泰式千層糕,估唔到呢度既甜品都唔錯,呢兩款甜品各有特式,椰汁西米糕有好香椰汁味,千層糕口感Q彈,兩款都值得一試