1K
2018-02-05 1537 views
曾經喺大坑店見過佢地家嘅蛋糕已經想食,到人地都執左,我都仲未試過(笑)。到而家喺朗豪坊都有分店,更加方便,週六番公司前買左兩件作為下午茶。戚風有相當多口味,柚子、玫瑰、伯爵茶、抹茶、芝士、栗子、草莓、熱情果、香蕉、開心果、朱古力等,定價$50/54,供應款式某部分係隨季節而定。花多眼亂之際,都感激店員好主動介紹。戚風size細細一件,定價稍高,但味道真係相當唔錯,強調無添加防腐劑、香精,而且好多食材都有日本直送,例如忌廉、麵粉。日本柚子 $50戚風口感非常蓬鬆軟綿,彈性好高,濕潤度適中,唔會太黏,亦唔會好似食風咁輕盈,平衡剛好。戚風通心,裡面加有鮮忌廉,奶油味香滑,甜而不膩柚子由高知縣直送,果然招牌之一,味道清香,蛋糕中亦有明顯柚子粒,口感豐富。面頭嘅士多啤梨同藍莓都好香甜。法國玫瑰 $54面頭有一朵可愛嘅玫瑰,不過味道一般,好似通左風嘅餅乾,玫瑰味有點假忌廉唧滿中心,紅莓清甜。戚風明顯冇柚子嗰款咁濕潤,略為乾身,口感有啲似糙米,並非滑溜,幸好食落都係好鬆。花味嘅甜品唔係個個喜好,個人覺得柚子較為出色餐牌:

日本柚子 $50
戚風通心,裡面加有鮮忌廉,奶油味香滑,甜而不膩

日本柚子

法國玫瑰 $54
忌廉唧滿中心,紅莓清甜。
花味嘅甜品唔係個個喜好,個人覺得柚子較為出色

法國玫瑰

餐牌:
2018-02-03
TakeAway
$50 (Tea)
日本柚子