2015-02-03 1347 views
由於工作關係,星期六下午和熊貓朋友一起到了對我們來說十分遙遠的馬鞍山。為了不枉此行,當然要覓食一下!2個甜魔在open rice 搜索一番後,決定黎呢間cafe 對於從未踏足馬鞍山的人,呢一間cafe唔算易搵,但尚算方便。而且,因為佢既地點,反而更有一番清靜悠閒既感覺~ 到cafe, order左rose latte, waffle同心太軟。意外地,waffle和心太軟都跟froyo,仲可以選擇一款topping同sauce! 於是我地揀左:抺茶窩夫+藍天味froyo+mochi+焦糖醬心太軟+原味froyo+expresso jelly+朱古力醬先來的是rose latte, 友善的店員示意我到counter後,講左幾次「唔好意思呀,個花拉得唔好!」真係好認真的咖啡店!飲落好香玫瑰味,但又唔會好香精味,有一種優雅的氣氛!看著窗外偶爾才有人經過,是香港難得的寫意感覺~跟住黎既係窩夫原來藍天味係似波子氣水味,我最喜歡的!不過同抺茶就不太對味了,會有一種茶變酸了的錯覺。好彩分開食,各自都係好好味~另一邊廂,Expresso jelly 同抺茶就意外地夾,有飲特色咖啡的感覺!窩夫夠外脆內軟,

於是我地揀左:
抺茶窩夫+藍天味froyo+mochi+焦糖醬

Rose latte

飲落好香玫瑰味,但又唔會好香精味,有一種優雅的氣氛!
看著窗外偶爾才有人經過,是香港難得的寫意感覺~

跟住黎既係窩夫
抺茶窩夫+藍天味froyo+expresso jelly+焦糖醬

另一邊廂,Expresso jelly 同抺茶就意外地夾,有飲特色咖啡的感覺!窩夫夠外脆內軟,整體不錯
抺茶窩夫

小店又令我地感受到一份貼心,我地慢慢咁食完份窩夫,店員先為我地預備心太軟,唔使怕雪糕溶或焗的食物會變涼。可以真正的一口一口慢慢品嘗,喺平日旺區或排隊店無可能享受到的悠閒!

跟住落黎係心太軟
朱古力心太軟+原味froyo+mochi+朱古力醬

好夠朱古力味!而且外層剛好熟,無穿,內裡依然夠流心
朱古力味夠濃郁

Froyo夠實,唔快溶,可以慢慢食。不過酸啲就更好食喇!haha 另外mochi無想象中的Q彈,有少少失望呢~

終於要離開了,店員笑住同我地講Byebye ,真係一間好有heart的小cafe! 希望再有機會黎啦!

===========
難得去到馬鞍山,順道去睇日落的吐露港,好靚!
2015-01-31
$64 (Tea)
Rose latte
抺茶窩夫