經朋友包介紹,一行四人首次光顧「家上海」奧海城分店。佛跳牆二人餐是今次的主題試菜,300幾蚊一位,但就買一送一,即係吾使兩舊水就吃到,價錢抵食,品質中上,加上環境和招呼都好好,讚賞員工的好客態度。佛跳牆套餐,當然個燉湯要高質啦!湯有鮑魚、花膠...驚喜是雞腳,食得出係燉湯吾係滾嘅!雞腳完整,骨頭都燉軟晒,清得來是濃湯。頭盤是四小碟,不過不失啦!煙燻乳鴿👍🏻夠入味,骨都炸到鬆脆,可惜只有半隻,差點想加單食多隻😏。醬油海中蝦👍🏻好夠鑊氣,加入洋蔥和上海年糕伴炒,絕味!尤其年糕,吃落去有🦐味,吾係求其撈埋上碟,碟都舔埋😛。魚翅撈飯係卓頭野,個人覺得隔離枱的楊州炒飯仲吸引哩🤫!甜品酒釀小丸子都幾特別,酒香之餘,裡面加入🍊(吾肯定食材?)令甜品更鮮味。除了套餐外,我們還點了脆煎灌湯小籠包、高力豆沙香蕉和流沙奶皇千層酥,小籠包50幾蚊真心抵食又美味,好Juice!其他兩款就正常品質。總括而言,各方面都值好評。對學朋友話齋,疫情下朋友🫂之間能夠相約吃吃🍚、吹吹💦,確是感恩🙏樂事,再加上食得開心滿足,人生一樂也。

佛跳牆套餐

頭盤是四小碟,不過不失啦!

魚翅撈飯係卓頭野,個人覺得隔離枱的楊州炒飯仲吸引哩🤫!

2021-12-24
$250 (Lunch)
  • 醬油海中蝦
  • 脆皮煙燻乳鴿