朋友知道我最鍾意日本料理而且係一個牛魔王,特意約我去呢一間和牛專門店試吓。原來呢間餐廳入面其實有三個餐廳,此餐廳入去會先經過廚房見到師傅點樣切緊啲和牛。中間餐枱放咗唔同嘅清酒同埋黑松露等。佢哋有三個晚市套餐,有$998、$798及$498,最安全都係中間落腳,選了$798套餐。前菜係脆炸墨魚 (水準中上)、北海道帶子伴鴨肝魚子醬脆餅(帶子碎上加上魚子醬突出佐帶子嘅鮮味,正!)、和牛啫喱配粟米燉蛋(原來蝸牛啫喱冇乜牛味,但加上燉蛋都係一個幾新鮮嘅配搭)番茄配黑椒醬油,開胃嘅沙律;A5和牛多士配蛋黃醬伴魚子醬,呢個多士可能係我食過最貴嘅多士之一,但配搭上有少少比蛋黃醬搶左和牛嘅牛味;和牛海膽壽司,入口即溶,齒頰留香。和牛牛尾湯,鮮甜酥嘅牛尾湯!之後會有侍應在面前燒4種食材,苜先係兩種牛脷,分別係鹽漬及醬油;鹽個隻牛脷同普通鹽燒牛脷分別不大,唔係好食得出和牛牛脷有咩特別;但醬油牛脷完全唔同,係一個完完全全和牛嘅感覺而真係一啲都唔似牛脷,在侍應解釋才知道原來牛脷嘅部位係唔同嘅,醬油牛脷嘅部份比較近喉嚨位置所以肉質上似牛肉多多過似牛脷,完全未食過咁正嘅牛脷!黑毛西冷及精選和牛;精選黃牛有水準,黑

和牛啫喱配粟米燉蛋
北海道帶子伴鴨肝魚子醬脆餅

番茄配黑椒醬油,開胃嘅沙律;
A5和牛多士配蛋黃醬伴魚子醬

和牛海膽壽司

和牛海膽壽司,入口即溶,齒頰留香。
和牛牛尾湯

和牛牛尾湯,鮮甜酥嘅牛尾湯!

醬油牛脷

黑毛西冷及精選和牛;精選黃牛有水準,黑毛西冷十分突出,全靠服務員燒嘅火候,簡直係入口即溶,又有咬口!
A5 和牛三文治

A5 和牛三文治係呢間餐廳嘅代表作,中間炸咗嘅和牛,炸嘅方法好特別,麵包炸得好脆好有層次,服務員話呢個麵包亦都唔係一個普通嘅麵包,佢哋揀咗好耐先至揀到這一款,焗起上嚟係由頭到尾都係隨脆,一口咬落去外脆內軟,和牛嘅油脂同埋味道好突出,果然係代表作!
和牛配黑松露

和牛配黑松露: 原先以為黑松露只係裝飾,原來係用來配此菜,侍應會在面前將原隻黑松露切薄片放在和牛上一齊食,新鮮的黑松露果然香味特別特出。
火炎日式生牛肉飯

火炎日式生牛肉飯水準中上。
刨冰配綠茶及鹹蛋黃醬

刨冰配綠茶及鹹蛋黃醬,我都係第一次試在刨冰加上鹹蛋黃味,我係最鐘意食新加坡鹹蛋黃魚皮,此刨冰可能好過魚皮!

最後甜品都係有水平!

在我這個牛魔王來講,今晚的和牛完全滿足到我,他們用的日山和牛原本唔係一個地區名,而係一個日本供應商的名,又學多D!
2019-06-24
和牛啫喱配粟米燉蛋