2016-06-07 4426 views
其實食過Supergiant 都好幾次,但次次都忘記影相,今次終於記得喇,可以試過食評讚下佢喇第一次知道這間餐廳,是源於在酒店樓下放著大大的lunch menu, lunch set 價錢只是一百元左右,當時就覺得酒店的餐廳那麼便宜當然要試吧,果然一試就愛上!首先,每人坐下時就會有一杯free juice 及free餐前小食,單是這點已經令我覺得好貼心了!Free juice 及free餐前小食 每次都不同,so far我試過一星期食3次都不一樣啊!之後 lunch set 包沙律或餐湯,今次我選了沙律,是很有西班牙風味的蕃茄沙律酸酸辣辣的sauce 配上couscous及青瓜,十分開胃而於main course 呢,其實餐廳每日的main course只有3類:魚、牛、魚+牛每日的分別都是在於魚/牛的種類及煮法不過每次都有驚喜架! 今次我選了seabass,sauce是香草磨菇汁,seabass 煮得剛剛好,不會過熟/過韌磨菇汁好香,同seabass 幾夾而於男朋友的牛排亦不錯,medium well 真的是medium well牛肉汁夠多夠dim, 同樣唔韌好juicy最欣賞是配菜
其實食過Supergiant 都好幾次,但次次都忘記影相,
今次終於記得喇,可以試過食評讚下佢喇

果然一試就愛上!

單是這點已經令我覺得好貼心了!

Free juice 及free餐前小食 每次都不同,
so far我試過一星期食3次都不一樣啊!
西班牙風味的蕃茄沙律
之後 lunch set 包沙律或餐湯,
今次我選了沙律,
是很有西班牙風味的蕃茄沙律
酸酸辣辣的sauce 配上couscous及青瓜,十分開胃

魚、
牛、
魚+牛

每日的分別都是在於魚/牛的種類及煮法

不過每次都有驚喜架!

main course - 魚
今次我選了seabass,sauce是香草磨菇汁,
seabass 煮得剛剛好,不會過熟/過韌
磨菇汁好香,同seabass 幾夾
而於男朋友的牛排亦不錯,
medium well 真的是medium well
牛肉汁夠多夠dim,
同樣唔韌好juicy
最欣賞是配菜西蘭花都是熱的
食得出廚師的用心
香蕉pancake
主菜之後還有甜品啊!
今次的甜品不是一般的mousee/雪糕,
而是即叫即整的香蕉pancake!!!!!

香蕉pancake上更有杏仁碎及士多啤梨乾!!
以跟餐的甜品來說,它簡直是一級棒了!
不單外型討好,味道亦十分好,
熱騰騰的pancake 皮配上涼涼的cream及香蕉,
口感十分好

以$100左右的價錢
在灣仔食到 3 courses + 餐茶+餐前小食, 再加上舒適的環境簡直超值了!
$120 (Lunch)
西班牙風味的蕃茄沙律
main course - 魚