1K
2019-08-15 1307 views
以前仲係收夜嘅時候,同同事食過旺角嘅倫哥,當時印象唔算好好;事隔幾年,我地終於再訪喇。因為朋友生日揀左最方便嘅深水埗店,並且一早預約。到店時客人唔多,店員招待殷勤,初始印象良好,不過坐低冇耐,就見到地下有隻反肚曱甴…雖然我個人唔驚,不過餐廳都要多啲注意衛生。餐廳面積唔大,週末到左接近8點已經近乎滿座,可惜店員人手不足,黎黎去去得兩位店員,落單又要等、收拾又要等。關於收費我地都唔係太清楚,離開時先留意到店門外嘅banner,週末每位收費$303,另收加一,只收現金。每位包括秘製雞煲任食、湯底、海鮮盤人頭份量、牛頸脊人頭份量、清蒸海上鮮、「鮑你上位」同約50款配料任食、飲品任飲。前菜幾好食,木耳辣辣地,幾爽。醬油沙律好快店員就上左雞煲,由於佢地唔限時,所以就算我地仲有一位朋友未到,都可以食住先。一共食左四煲,雞煲份量不少,醬炒入味,亦都唔會好多骨,幾好肉地。少辣唔夠喉,如果鐘意食辣嘅,最少要中辣以上任食黎講,都算有誠意。附上豬皮、魷魚,部份豬皮好多毛,其實幾倒胃口,要注意鮑魚即食,味道唔錯。清蒸龍蝦質素都可以,大隻肉唔霉,截至呢度我都仲覺得可以一試。食完雞煲,可以轉湯底打邊爐,有芫茜皮蛋、

前菜幾好食,木耳辣辣地,幾爽。

醬油

沙律

任食黎講,都算有誠意。
附上豬皮、魷魚,部份豬皮好多毛,其實幾倒胃口,要注意

鮑魚即食,味道唔錯。

食完雞煲,可以轉湯底打邊爐,有芫茜皮蛋、蕃茄濃湯、麻辣湯、3.6牛乳豬骨湯、什菌菇湯、酸菜魚頭湯等免費項目,鴛鴦鍋則要加30蚊。
我地點左酸菜魚頭鍋拼蕃茄濃湯鍋;另一煲芫茜皮蛋鍋拼豬骨鍋。湯底整體質責素可以,都算足料唔hea,酸菜魚頭湯幾入味,酸度剛好

海鮮拼盤
冇指定款式,按時令啦都係,每日有6-9款,例如象拔蚌仔、蟶子、沙井蠔、龍躉片、元貝、脆鯇魚、魷魚、刀貝、鑽石蜆、沙白等。我地呢盤就有蟹、蝦、蟶子、花甲、象拔蚌仔、沙白、脆鯇魚、龍躉片、魷魚等咁上下。

海鮮質素平平,蟹就8個人得兩隻(?),仲要好細隻,而且非常唔新鮮
蝦不過不失,唔算爽口。

蟶子細隻,冇鮮味;象拔蚌仔表現較好,起碼新鮮啲。

沙白肉質飽滿無沙,對海鮮方面略為失望啦。

最值得一讚就係牛頸脊,大大盤夠霸氣,砌得幾靚。而且肉質軟腍,有牛味。

其他任食配料同一般平價火鍋店無異。

飲品都係基本野,汽水、罐裝飲品,仲有自家製涼茶。

以人均3百3蚊黎講,雖然係無限時任食,但整體質素不如食評所言般咁高水準,二訪之後,應該唔會再次三訪了。
2019-08-10