疫情令到大家困係香港咁耐只可以去食唔同地方嘅嘢食慰藉下心靈,我同朋友都好掛住台灣所以揀左食台灣野解下鄉愁☺️作為openrice中毒者嘅我早排loop到呢間餐廳嘅蛋餅完全吸引左我呢個蛋餅控,所以「老厝邊」就係我地今次目標啦😁

呢度分上下兩層,水泥牆配合台灣老風格海報,成件事幾有現代復古感,但疫情關係我地無得現實食只可以買外賣,無得好好享受美食+環境呢個full package了😆😆
我地落單時本身雄心壯志😂但店員姐姐提醒我地份量好大,所以最後order左一個主食兩個小食加野飲,結果就係飽到晚餐都要延後食先消化得到 😂😂

小食方面order左今次最大目標超濃芋泥蛋餅同古早味滷排骨,主食就叫左祕製麻辣三寶麵,飲品就揀左古早味冬瓜茶同蜂蜜檸檬愛玉😃

🍽<超濃芋泥蛋餅/$40>
個人好鍾愛芋泥同蛋餅,有呢個組合嘅野必點,入面餡料係芋泥同芝士嘅搭配,呢度芋泥無加太多額外嘅糖專注番本身嘅原味道,應該為左突出番芋泥嘅味道所以芝士都揀左較淡味嘅做搭配,一啖食落非常滿足☺️蛋餅有跟個台灣醬膏,本身蛋餅比較清淡,點埋醬膏食都唔會太邪惡🤤👍🏻

🍽<古早味滷排骨/$36>
食肉獸另一個小食就揀左排骨😃呢度做法係炸完再加滷汁係上面,犀利之處係無得即刻食都仲做到脆身效果,炸衣好薄身食落無炸物嘅厚重感,滷汁唔太似平時台式滷味嘅味道比較似醬膏個type,但我同朋友都唔太知古早味係指做法定調味,有無人可以留言我地知呢?😆

🍽<秘製麻辣牛三寶麵/$82>
主菜嘅秘製麻辣三寶麵無論味道份量都好驚豔我地🤩🤩三寶有牛肚,牛展,牛筋。其他配料有酸菜紅蘿蔔同蘿蔔,三寶每一款都有三大舊,名符其實嘅「三」寶,每樣材料都好入味,牛肚軟腍牛展嫩滑牛筋腍爽,湯底係好有誠意嘅麻辣,香辣唔死辣亦唔會好似坊間嘅聲稱麻辣但稀淡如水嘅湯底(唔準對號入座啊😆),麵身方面我地去到可以開餐嘅地方起碼10分鐘後都仲係煙韌有咬口👍🏻

🥤<古早味冬瓜茶/$18>
食完邪惡一系列,我揀左冬瓜茶去消消滯,姐姐有稍為幫我減左甜(全減就無哂味架啦😃) ,飲落幾清爽🤤
🥤<蜂蜜檸檬愛玉/$22>
至於蜂蜜檸檬愛玉飲落有淡淡既蜂蜜甜味,中和番檸檬既酸☺️mix埋酸酸甜甜咁都令我胃口大開🤤夾埋口感Q彈既愛玉一齊飲,口感更加豐富🤤🤤
建議大家食呢間可以外賣番屋企一家人開心share🤤味道同份量相信都會令大家身心滿足👍🏻☺️