AquaCory
AquaCory
Level 4
2017-11-05
Follow
話說今天放假同朋友去觀塘做義工,活動完後就一起吃晚飯。觀塘區我甚少去唔太熟路亦唔知有咩好野食,正當諗緊去邊度食飯時,原來佢一早已經訂左私房菜仲話佢同家人一直有幫襯,今次帶我來試試原來間餐廳係工廠大廈內在工廠大廈食私房菜我都係第一次,心裏萬分期待我地7:15來到已經坐滿人了,好食嘅野當然多客人。食物可以散嗌,唔想諗就叫套餐啦
坐低左就叫左兩罐啤酒要啤一啤佢先
雜菌大蜆豆腐湯
足料豆腐好滑好有香豆味,成碗湯味道唔錯仲無乜味精岩曬我!
隻蜆真係好大隻架食落的確鮮味
手撕雞
雞肉同青瓜份量平均,重點係食落不會覺得肥膩。如果有芝麻沈喺面就仲正
大肉蟹
肉蟹真係夠晒大隻仲好有肉添一定係活蟹,因為肉質好實,食落的確好鮮味。
蟶子皇
蟶子皇蒸到啱啱好,不會過火。食落好有口感,仲有粉絲係底,好正!
金絲翡翠鳳尾蝦
金絲翡翠鳳尾蝦
鳳尾蝦係活蝦,不是雪藏蝦因為食落有鮮蝦味呢度菜除咗顏色豐富,賣相靚之外色香味俱全
蒜片牛柳粒
牛柳粒份量可以多番少少,不過整體口感同賣相都令成餐飯嘅用餐經驗加分
花雕蛋白蒸龍躉球
朋友平時都少吃食魚,但呢道菜竟然令佢食曬,而我只吃了花雕蛋白朋友表示味道可口,所以不斷encore
蟹油抄麵
炒麵賣相100分,見到已經流晒口水炒得夠乾身食落無乜味精,又無覺肥膩
無諗過私房菜嘅西式甜品都做得咁出色重奶味但又不覺漏
兩個人食左$942係唔平,尤其是係觀塘工業區。但私房菜一般人都係食質素,呢度嘅質素真係比到我地

總結: 私房菜不用一大班人,兩個人吃都可以下次會同屋企人來。今日做完義工又食到美味私房菜真係好開心原來快樂可以好簡單
Ratings