2017-07-21 8948 views
連續兩天來灣仔上課,昨天去咗春園街一間外賣壽司店食鰻魚炒飯,今日就決定忙裡偷閒、拉埋老公來這間具歐陸時尚風格的 Espuma 開餐。其實位於 QRE Plaza 25 樓嘅 Espuma,已經唔係第一次到訪,所以對店裡的環境,一點也不陌生。特意選了一張靠窗的梳化卡座,景觀遼闊開揚,加上以日光作天然照明,感覺舒服又寫意。午餐唔想食得太過 Heavy,決定只點個 Pizza,再加多款主菜,應該足夠,一於留肚吃甜品。揀咗客燒烤風味雜肉腸薄餅 ($98),Pizza 以木砧板盛著上桌,餅底非常之薄,拿起一塊細看,餅邊應該不超過一厘米,而材料方面,貴精不貴多,有意大利肉腸、甜椒、洋蔥及蘑菇等。肉腸先炒香才放在餅上焗,餅邊入口香脆如餅乾,咬落卜卜聲,配上鋪滿蕃茄醬的餅底,簡單而美味。主菜選了烤風乾蕃茄及菠菜釀豬柳卷配蘋果蓉 ($158),豬柳先切成薄片,然後釀入已剁碎的風乾蕃茄和菠菜,捲起後煎至外表金黃再烤焗。豬柳入口有豬肉濃香,口感豐富,沾上墊底的蘋果蓉吃,味道酸酸甜甜,既清新又不油膩。甜品揀了這款新推出嘅棉棉夏日 ($78),芭菲造型非常搶眼,尤其是頂頭的棉花糖,形態宛如七彩繽紛的雲朵,給人夢
甜品揀了這款新推出嘅棉棉夏日 ($78),芭菲造型非常搶眼,尤其是頂頭的棉花糖,形態宛如七彩繽紛的雲朵,給人夢幻感覺。立即試試,棉花糖質地雖然唔算很柔軟,但味道甜香。至於芭菲就以雪糕、粟米片、乳酪、啫喱、草莓及草莓醬等炮制而成,用料非常豐富。尤其喜愛頂頭嘅雜莓雪糕,幼滑細緻、清香酸甜,加上脆卜卜的粟米片和滑嘟嘟的啫喱,甜而不膩,愈吃愈開心。
至於另一款甜品就揀咗西班牙油條配雪糕 ($68),甜版油炸鬼捲成雀巢形狀,入面放咗一球雪糕,賣相精緻可愛。一嘗,Churros 炸得有點硬實,欠了外脆內綿的口感,幸好甜度適中,配上甜美的吉士醬和幼滑香甜的雪糕,食味亦算不俗。
飲品方面,原來餐廳近日推出咗一系列  Summer Drink,款款看起來都很吸引,真想全部試勻。心大心細,不知如何選擇,老公提議我試試這杯草莓椰子沙冰,原來飲品名字跟我心情一樣,心大心細 ($45)。沙冰呈淺粉紅,色澤鮮艷,是影相呃 like 的好選擇。馬上啜一口,味道天然,融合了滿載夏日熱情的椰子和草莓的甜香,口感、味道皆豐富。至於老公選的熱血青年 ($45),味道亦令人超驚喜,原來這杯是柑橘荔枝沙冰,入口帶柑橘的酸香和荔枝的清甜,愈喝愈開胃。聽說餐廳還推出了多款清新夏日沙律,可惜只於星期五至日供應,要找天來試試看。
2017-07-19
$271 (Lunch)