2016-11-22 569 views
第一次黎食呢啲潮州小菜,以前一直都係覺得潮州野係得果啲橙色嘅大章魚,今次食完真係改觀哂。都係朋友介紹黎嫁,事關唔係好識路所以撘左的士。上網睇倒話撘的士有單食滿550有85折,所以我keep左單。呢度嘅風味都幾古色古香,啲位雖然係木凳但坐落都幾舒服,一啲都唔逼啲鵝件好林,好入味但係又唔會太鹹鍋燒肉我都係第一次食,一聽個名以為係回鍋肉啲朋友,好在佢有圖睇如果唔係我真係會誤會哂鍋燒肉個皮好脆,入面啲肉炸到好林而且有小小肥肉,所以食到入面好軟,但口感對比都幾大。個腸粉雖然係xo醬炒嘅,但一次都唔油。食食下有啲好脆嘅辣椒乾同蝦乾仔好有口感。不過都幾大碟幾飽下個餃皮都幾厚,好煙韌,入面啲糖係小小蝦乾同肉,好有潮州風味。主角出黎喇!個粥睇落好似冇乜特別咁,但一撈勁多料!啲料都係跟翻價錢嗌,嗌夠個價錢就得今次就揀左雞件,鮑魚,象拔蚌,肉片同瑤柱。啲肉片同雞肉都唔嫁!個鍋一上嘅時候仲滾緊嫁,啲粥雖然睇落冇乜特別,但係食落都幾綿,而且仲好入味。個粥底有啲菜甫同鹹菜,食落真係好正。加埋啲海鮮同瑤柱個粥底好清甜。啲雞件雖然滾住出住,不過食到尾一啲都唔老而啲肉片食落好林好正!鮑魚,廚房好好咁幫我地切開左,好放便
醬鹵鵝件
啲鵝件好林,好入味但係又唔會太鹹
鍋燒肉
潮式xo炒腸粉
個腸粉雖然係xo醬炒嘅,但一次都唔油。
食食下有啲好脆嘅辣椒乾同蝦乾仔好有口感。不過都幾大碟幾飽下
小米餃
潮汕砂鍋粥
主角出黎喇!
個粥睇落好似冇乜特別咁,但一撈勁多料!
啲料都係跟翻價錢嗌,嗌夠個價錢就得
今次就揀左雞件,鮑魚,象拔蚌,肉片同瑤柱。
啲肉片同雞肉都唔嫁!
個粥底有啲菜甫同鹹菜,食落真係好正。
加埋啲海鮮同瑤柱個粥底好清甜。
啲雞件雖然滾住出住,不過食到尾一啲都唔老
而啲肉片食落好林好正!

鮑魚,廚房好好咁幫我地切開左,好放便。
啲鮑魚同象拔蚌好新鮮,食落超級爽而且仲好鮮!

個粥真係好正!一定要食,食到停唔倒口

醬鹵鵝件
潮式xo炒腸粉