2023-03-01 101 views
以燒味馳名的大圍新強記燒,平時係大圍附近經過,今次終於有機會嚟食啦。餐廳感覺良好,幾闊落乾淨,整個餐廳都係非常傳統中式的設計,包括他們嘅餐具,很有心思和中國特色。我同呀媽兩個人叫咗3個餸,叫咗半隻吊燒南乳雞,雞肉好好食好惹味,記得要點南乳醬嚟食,吊燒雞皮脆肉嫩又入味,肉質滑嫩一啲都唔乾身,外皮色澤金黃,啲雞皮脆卜卜而且一啲都唔油,非常有驚喜。另一個招牌菜係多汁撈飯多必備嘅金牌咖哩牛腩煲,牛腩軟滑惹味,而且份量都好多,咖喱醬汁層次豐富,種香味和口感實在令人食指大動,啲薯仔大大粒又腍身,愈食愈惹味,咖哩牛腩配一定要配白飯,撈埋啲咖哩汁成碗白飯都食晒!最後最期待嘅就係叫咗碟炸大腸,炸大腸的重點就是在外面嘅皮要炸到脆口,呢到做得幾好,脆皮炸大腸幾煙韌,夾雜油香,皮脆肉嫩,配埋啲配菜菠蘿,口感一甜一咸幾好食,好有童年回憶,因為細個好中意食炸大腸,今次終於食到啦。總結,懷舊中菜式幾好食,坐位坐得幾舒服,幾啱一家大細食晚飯聚會嘅中菜酒樓。