2016-12-31 1167 views
沙田友想食乳鴿,問過身邊d朋友有冇推介,幾個都推介津津,住左沙田咁耐,食過咁多唔同地方嘅乳鴿,係未食到去火炭,見都近近地沙田,就一於去試下。我7點前已經到津津,所以人唔多,可以㨂帳篷裡面或外面,坐外面都頗多人食煙,所以唔想食二手煙就記得坐裡面喇。我地得2個人,所以好多野都試唔到,點左一隻乳鴿、雞粥、炸大腸同蒜蓉炒豆苗。乳鴿偏細隻,不過亦因爲未大晒,d肉好嫩好多汁。老闆娘仲好熱情咁走埋黎教我地點食,佢話乳鴿分半好喇,切4件會流走晒d汁。果然,一撕開隻脾,d汁好似小籠包咁流出黎。(食得太快,冇影到相)之前見其他食評話個雞粥唔好食,我都有d驚中伏,不過為左同其他舖比較,我都叫左黎試。煲粥都幾大粥,夠4個人食,粥底好甜,唔似之前有食評咁講似咸雞粥,比起大圍某間所謂出名粥雞好食好多。炸大腸好脆好乾身,配山楂汁中和油膩感,不過我都係鍾意一圈圈果種肥腸,呢個一片片咁唔夠咬口。蒜蓉炒豆苗好滑,咁當然係多油先咁滑喇,自己衡量喇。食緊果陣見到好多枱都有叫椒鹽鮮魷,大大碟又炸得幾靚咁,好想食但食唔落,唯有下次再黎試。

蒜蓉炒豆苗好滑,咁當然係多油先咁滑喇,自己衡量喇。

雞粥
炸大腸