2012-08-08 866 views
一向喜歡吃日本菜的龍笑爺今日約左幾位食家朋友一齊去搵食,今次到尖沙咀嘆一嘆朋友推介多次的花水木!眼看之前的食評,我實在有必要出來為花水木平一平反!一早預約8:00進食,等左一陣順利坐低,我地享用左3.5小時價值$568的放題 (食家朋友識得人多,拎到折頭,最後每人拆左只係約$200多,非常抵食!)坐低望望個Menu,任食的刺身認真唔惹少!有港人最愛的三文魚、吞拿魚、海鯛魚、北寄貝,還有我最愛的甜蝦!刺身肥美、甘甜,入口有油香,最難得係真係可以不停追加!當然大前題係你要叫幾多食幾多,唔好浪費食物呀嘛!吃完一輪最愛的刺身,當然要Take個Brake,試一點較清淡的菜式,我選擇了鮮茄素麵凍湯,新鮮的蕃茄味道令我諗起尖沙咀星座冰室的超級香濃蕃茄湯,配上素麵,非一般的合襯,吃完感覺清新,把之前吃刺身的油膩感覺一掃而空,為接下來的主菜作好最好的準備!談笑風生一番後,主菜時間到!食家朋友大力推介梅子免治雞肉捧,我當然要試一試!本身對梅子興趣不大,梅子味混入雞肉當中,一口咬下去,感覺好清穎、特別,食完即刻想食多舊,但我當場會忍住口!因為仲要試其他野!火炙薄切他他牛肉凍 - 近年比較少吃牛肉,但眼看新鮮

!)

刺身肥美、甘甜,入口有油香,最難得係真係可以不停追加
!當然大前題係你要叫幾多食幾多,唔好浪費食物呀嘛!

火炙薄切他他牛肉凍 - 近年比較少吃牛肉,但眼看新鮮的他他牛,都係忍唔住口,食指大動!可能因為太耐冇食,真係覺得好好味,入口軟綿綿,肉味濃郁,最後都忍唔住食左幾塊!

日式豬軟骨蘿蔔鍋 - 其實吸引我的並唔係豬軟骨,而係後者蘿蔔!真正好食的蘿蔔,煮法很考功夫,要選擇新鮮香甜的蘿蔔,再要烹調多個小時又會做到入味的效果,而這道蘿蔔略嫌唔夠味,朋友說我要求太高!哈哈

青檸汁燒帶子 - 無論係帶子刺身、又或者係帶子,我都非常喜愛!燒帶子時間的拿捏非常重要,一過火位,點咬都咬唔爛,幸好今次食的帶子絕對冇過火位,相當不俗。

吃過甜品後,我地就捧著個肚離開了,$200多,約3小時能享用酒店式的食物與服務,絕對抵食,有機會會再去!

刺身肥美、甘甜,入口有油香,最難得係真係可以不停追加!
感覺清新,把之前吃刺身的油膩感覺一掃而空!
梅子味混入雞肉當中,一口咬下去,感覺好新穎特別!
入口軟綿綿,肉味濃郁!
蘿蔔略嫌唔夠味!
2012-07-21
Dining Offer
Others
刺身肥美、甘甜,入口有油香,最難得係真係可以不停追加!
感覺清新,把之前吃刺身的油膩感覺一掃而空!
梅子味混入雞肉當中,一口咬下去,感覺好新穎特別!
入口軟綿綿,肉味濃郁!
  • 梅子免治雞肉捧、火炙薄切他他牛肉凍、任食刺身