2K
2016-06-22 7031 views
由新娘潭行到大尾篤燒烤,最初係想去巴希雅架,點知話已經訂滿左,無位燒。唯有轉去上星期到訪過間嘉年華,但居然比劉德華包左場見 fans 囉!仲圍晒黑布,搵埋食蕉係門口守住添呢,守衛深嚴,亦禁止陌生人接近。最後貪近是但隔離汀角灣試試,還掂未試過。大門口接代位妹妹好有禮貌又熱情地接我地入場,再搵另一位哥哥仔簡單介紹食材、設置、地形,最後再搵位叔叔開爐,安排十分暢順舒服,比起嘉年華話之您既服務態度好好多。叔叔仲任我地自己揀位,決定走到最遠處較空曠位置,最開揚而空氣流通。不過最可怕、最恐怖係個洗手間,非常簡陋又嗅到不得了,可以跟大陸鄉郊比一日之長短﹗第一次入到廁所走返出黎,環境太惡劣頂唔到。但飲左幾支啤酒後點都要去一去,我全晚只係閉氣去過一次就唔敢再去喇 ﹗朋友仔因太肚餓所以急急自己親手下廚,我都甚少有朋友仔服侍,依家只需要企係度等食就得喇,真係難得,爽呀!太開心喇,哈哈 ﹗汀角灣可以揀港燒或重慶串燒,食材同價錢都完全一樣,亦都會提供辣粉及孜然粉。第一轉通常都係燒腸仔先啦,個火實在太猛又唔平均,有部份燶晒,而有部份就仲係凍冰冰囉,我地又調較唔到碳火呢,如果個爐可以調高低就更好啦。有廚師腸、蒜香雞

廚師腸、蒜香雞中翼、香辣雞中翼、黑椒牛扒、金沙骨、等等,不過去到自取食物房時,見到大部份既盤都吉晒既?無野食?個賓賓服務員仲做到發晒脾氣,fill 唔切貨,而且有同事射波無返工呢﹗

聽到話因為劉德華包左嘉年華場、巴希雅又滿座,所以人群擁晒黎汀角灣,無諗過今晚會多客得咁利害,連贈送既大蝦、活蜆、菠蘿都唔夠用,老闆即飛車出大埔補貨呀﹗我地要晚一點先有得攞啊。

廚師腸,唔係假腸、唔係大陸腸,堅係美國廚師腸,Good 喎﹗烤到外皮微脆、腸身發賬就係最好味既時候喇﹗咬落熱辣辣出晒煙,肉汁激射,口感濕潤,好味道。

蒜香雞中翼,蒜味突出,醃味可口,皮香肉嫩。香辣雞中翼,非常微弱辣味,甜味更強,味道都不錯。黑椒雞全翼,燒到燋香促使黑椒味更香濃可口。

黑椒牛扒,當然穩陣食全熟啦!肉質略乸不過份,依然有點咬口,肉汁澎湃,黑椒味香甜輕辣仲有燒烤香氣,好味。

金沙骨,半肥瘦有肉食,肉質彈彈帶嚼勁,淡淡叉燒醬味道,醬甜味宜人,正呀﹗雞扒,好食噃,調味剛剛好,雞肉香甜嫩滑又多汁﹗

我地已經食到好飽喇,中場休息。仲有兩位九龍朋友仔搭緊車黎汀角灣 join 我地呢,人齊先開始下半場,繼續食唔好停,呵呵呵。

入夜真係爆晒場喇,坐無虛席!連爛地泊車位都塞到滿滿密麻麻,經常聽到廣播搵車主移車呀。還間中聽到劉德華係隔離嘉年華度唱歌同講野囉。

剛才入場時我地只有三個人,依家再加兩位九龍朋友又要再排過隊喇,見職員做到霖晒檔又踢晒腳,真係多謝劉德華給他們難得的考試,壓力測試!睇黎汀角灣重來未試過爆場到滿瀉,今晚好生意爆晒數啦。

汀角灣老闆終於入完貨返黎,有菠蘿、金菇、活蜆同海蝦攞喇﹗真係抄足巴希雅喎,係少左香蕉啫。海蝦,新鮮度極高,啱啱買返黎麻﹗爽甜多汁,無得頂﹗

蜆煲,完全無需加水架,焗焗吓活蜆就會出水。海鮮最緊要新鮮,任何調味都唔洗添加。大家都激讚個蜆煲正到不得了,蜆肉肥美鮮甜又彈牙,天然海水咸香飄飄﹗

燒菠蘿,水份被蒸發使到菠蘿更甜,加上燒烤味芬芳都唔錯。錫紙焗牛油金菇,大路普通,牛油甜美夾著爽爽金菇,滿意。

雞扒同金沙骨最好味,大家都讚好食過嘉年華,又無麥師傅咁濃味,添食再添食。其實有秀珍菇、韮菜、秋刀魚燒架,無攞啫。我唔食青椒架,所以唔知好唔好食。

牛舌,我從來未食過腍劈劈牛舌,仲要勁羶,咬左啖就掉左喇。貢丸、墨魚丸,味道好咸,質感粉到不得了,大家都只係試左一啖仔放棄,平價貨。

蒜蓉扇貝,好美味呀﹗雖然係急凍,但味道都唔差,非常鮮甜﹗帶子內棉滑彈彈,橙色內臟甘甜無比,熱辣辣整隻掉入口,心心眼都出埋!扇貝要另外買的,不在任食套餐內,推介。
廚師腸、黑椒牛扒
金沙骨、香辣雞中翼、蒜香雞中翼