2015-01-27 1310 views
雖然間餐廳「黑媽媽」,但係啲座位好特別,亦都坐得幾舒服,係一個個酒桶咁嘅形狀。個餐牌上面選擇不多,而且全部寫英文,如果對食物名少認識的朋友可能會睇得吃力少少><。而且餐廳staff全部都係講英文,完全唔識中文。好彩有朋友之前黎過知道有咩食,咁就order左幾款招牌菜。首先上菜係拼盤,拼盤上應該共有9種小食,分別有:腸仔、磨菇腸、辣肉腸、風乾火腿、芝士粒、咸肉粒、肉丸、肉乾粒同pickles!雖然食材係好普通,但勝在夠大堆頭,同埋成班朋友食就最好不過。我最欣賞係個pickles,因為可以中和返啲肉嘅油膩。其實好多人都好抗拒食pickles,事關有陣味同太酸、味道唔係好多人接受到,但呢度個醃菜ok,連埋啲肉一齊食﹝有啲似韓國燒肉包住生菜一齊食嘅感覺﹞,都算係幾清新。小小建議 ,應該俾多少少其他味的醬料,例如辣汁、甜汁等等。就咁點yellow mustard都幾悶。之後係三文魚沙律,水準一般,啲菜都幾新鮮,冇特別驚喜。其實沙律黎黎去去都係咁嘅味,因為菜本身冇咩味,都係靠個汁去俾味佢。一係就係油醋、一係就係千島醬等等。唯一可以改善沙律味道就係加多幾種新鮮菜,like火箭菜、紅菜
同埋成班朋友食就最好不過。

之後係三文魚沙律,水準一般,啲菜都幾新鮮,冇特別驚喜。其實沙律黎黎去去都係咁嘅味,因為菜本身冇咩味,都係靠個汁去俾味佢。一係就係油醋、一係就係千島醬等等。唯一可以改善沙律味道就係加多幾種新鮮菜,like火箭菜、紅菜頭等等。呢個沙律似乎得一種菜….=.=
!
令人最期待的主菜終於出場啦!!!!!!!!!!!!!!!!咁大個第一次食同見德國咸豬手聽人地講啲肉肉好咸同好難咬,我都擔心左一陣。點知試左之後就咩擔心都冇曬啦

其實基本上咬落係冇咩肉、皮居多,唔好睇佢咁大舊。伴碟嘅係薯蓉﹝圖片中右﹞同蘿蔔蓉﹝圖片中左﹞。先講個豬手,其實同中式燒乳豬係非常之相似,但兩種豬皮的質感唔同。我反而覺得德國豬手冇中國果種咁油膩,同埋燒得乾身啲。Fass的豬手皮脆、味道甘香,而且唔會成口油。
至於伴碟個薯蓉亦非常唔錯,滑、唔「確喉」但我個人口味就好唔ok個蘿蔔蓉
﹝我啲朋友覺得ok冇問題﹞。因為蘿蔔蓉酸酸臭臭,放入口又酸到may埋曬眼咁
。如果係俾多埋薯蓉就好啦!
最後不得不讚杯紅莓汁。我飲得出唔係開粉
,因為好清同好接新紅莓個原味。好可惜,呢度飲品選擇又真係太少,除左有酒精飲品同幾款果汁之外,基本上真係完全冇野簡,連一款熱飲都冇
紅莓汁
三文魚海撒沙律