一班好耐冇見嘅朋友,難得齊人約出嚟,大家話想食好啲,大部份收工都係港島區就約就腳嘅銅鑼灣世貿嘅牛襌燒肉日本料理。由於未齊人,叫咗少少前菜等齊人先,包括三點前菜、蟹籽沙律、茄子沙律、七味魚翅。茄子沙律:茄子沙律有少少泰式嘅口味,開胃又醒胃!七味魚翅:岩岩烤完熱騰騰食又香又脆,建議呢個要即時食,過得太耐凍左原來會變硬硬地,味道爭好遠!碟上仲有個沙律醬,不過我覺得唔好點仲好食!呢味送清酒真係一流。順道介紹埋的飲呢杯飲品,食燒肉最好就係飲清酒,但我地有人揸車今日唔方便飲酒,試咗佢呢度嘅其他飲品,呢杯荔枝同埋火龍果飲品可以幫我下下火😌 荔枝味小清新,又唔太甜,岩岩好。北海道海膽壽司:海膽色澤好鮮食落幾好又新鮮,連個紫菜都係脆卜卜。雖然呢度係燒牛肉專門店,不過同朋友一致認為呢度既刺身係出色既!叫左五品刺身,有深海池魚、刺身帶子 、磯煮鮑魚、原條赤鯥、三文魚腩刺身。磯煮鮑魚:真係好新鮮,個人推介磯煮大鮑魚,食過返唔到轉頭,鮑魚味真係好香好濃。原條赤鯥:好食到不得了,師傅特登係魚表面用火槍燒左,令魚的新鮮油脂同香氣迫出黎,魚油豐富又夠鮮味三文魚腩刺身:好肥好厚,食落去入口即溶,新鮮。點左極上和牛盛宴,
蟹籽沙律&茄子沙律
七味魚翅
三點前菜

茄子沙律:茄子沙律有少少泰式嘅口味,開胃又醒胃!

北海道海膽壽司

五品刺身
五品刺身

三文魚腩刺身:好肥好厚,食落去入口即溶,新鮮。
極上和牛盛宴

點左極上和牛盛宴,原來食牛要跟先後次序,咩都要由淡到濃慢慢食,先至唔會掩蓋和牛嘅香氣同原味。唔同部位又唔同既fans,而我就最愛牛肩隻同埋牛小排,,夠肥同時又彈牙,入口即溶嘅口感,值得一試。
呢個時候朋友叫碗白米飯,油脂分布平均的日本和牛加上熱辣辣嘅日本米,中和油膩感,個人食法點少少鹽最好食,食落一刻覺得滿足了。
鮮鱈場蟹腳&豬肩肉

鮮鱈場蟹腳 ,特選豬肩肉,好味又香,不過因為個爐燒完充滿牛既油,火勢好慢,一個不留神控制唔好就將蟹腳燒耐咗🥺好可惜。

大魚大肉之後食返啲蔬菜,牛油露筍炒野菌 - $88,呢碟好香,唔油唔膩。

最後食返個香芒椰汁糯米飯,令我呢一個老朋友聚舊嘅開心晚上有最完美嘅句號。
大家食到好飽,正到無嘢好講,最後就梗係講錢啦,我就真係好少食得咁豪,不過咁高貴既食材呢個價錢真係差唔多啦,唔梗要既,耐唔耐先一次,最梗要值!
2019-06-29
Celebration