2023-02-28 379 views
年初四阿仔嘅同學過嚟玩,因為過年已經食得太多糕點,所以中午食晏決定轉吓口味食西餐。唔想去得太遠,所以就揀咗大圍嘅Platform,平時週末或假期呢間餐廳都大排長龍,今次好彩竟然俾我哋攞到最後一張吉枱。雖然已經好耐冇嚟呢度食嘢,個餐牌依然冇乜轉變,阿女同我兩個都要咗港式煲蛋,阿仔要咗個紐約客,而同學仔就嗌咗個美式手撕豬肉,四個主食都配上餐廳出名嘅貝果麵包。飲品方面,我哋要咗cheese latte,peanut latte,long black 同埋 lemon ginger with apple。第一樣上枱嘅喺手撕豬肉,梗係因為啲料都係現成的,唔需要點樣製作。個餐都擺得幾靚,除咗有半碟沙律,仲有一堆青蘋果絲,此外仲用咗兩片芝士薄脆冚住啲豬肉。不過,當問同學仔佢嘅味道如何時,佢話其實啲豬肉有啲乾身,所以味道只係一般。跟住上嘅喺阿仔嘅紐約客。呢個睇落比較普通,只係個貝果夾埋牛肉、蕃茄、洋蔥等,當然都係有半碟新鮮沙律。等咗約十五分鐘,我同阿女嘅港式煲蛋終於到喇。呢個主菜用瓦煲仔上,感覺果然「港式」。煲嘅表面主要喺一層芝士,仲鋪咗幾片意大利腸同羽衣甘藍做裝飾。至於煲里面嘅餡,除咗有半熟蛋之外,

Pull  Pork

The  New  Yorker

等咗約十五分鐘,我同阿女嘅港式煲蛋終於到喇。呢個主菜用瓦煲仔上,感覺果然「港式」。煲嘅表面主要喺一層芝士,仲鋪咗幾片意大利腸同羽衣甘藍做裝飾。至於煲里面嘅餡,除咗有半熟蛋之外,仲有啲腸仔、蘑菇、薯仔等配料,同埋芝士貝果一起食,好味又邪惡🤣。
Shakshuka

兩杯latte各有風味,我杯芝士拿鐵,因為落咗玫瑰花瓣,所以除咗芝士淡淡嘅咸味之外仲有花香,甚得我歡心。至於阿女嘅peanut latte,花生落得太重,好似喺度飲花生醬咁,冚晒啲咖啡味,個人覺得唔值得堆介。
Cheese  Latte
Peanut  Latte

埋單562蚊,冇加一,四杯飲品佔咗張單嘅三成二價錢,其實真係唔係好抵,好在都唔喺成日嚟,下次嚟都係就咁飲水算喇😅!
2023-01-25
$140 (Lunch)
Shakshuka
Cheese  Latte