MegaBox實在太多唔同嘅食肆,我之前行過呢間餐廳門口好幾次,見到佢個招牌有大大碗龍蝦喇沙,一直都好想試,今日終於嚟咗Mee...Lemongrass試吓佢嘅喇沙。餐牌好多菜式都係圖文並茂,非常清晰。首先必食嘅當然係佢嘅原隻龍蝦喇沙,平時喺出面食一碗喇沙動輒都要起碼$60-$70,但呢度只係$88,就有埋原隻龍蝦,真係平過自己煮啦!大碗麵上放上一隻大龍蝦,簡直無得輸!不過要讚賞嘅唔止係隻龍蝦,而係佢嘅喇沙湯底真係好香甜,而且佢嘅麵底係用上油麵同米粉,唔係間間餐廳做嘅喇沙都會咁正宗用上混合麵底,所以我諗唔到有咩理由唔食呢一個龍蝦喇沙。原隻龍蝦肉質超彈牙!🦞🦞🦞蔗蝦係越南菜中其中一道較著名的菜式,所以我就點了蔗蝦,蔗蝦總共有三件,而且仲配搭埋越南另一菜式濱海,蔗蝦嘅蝦肉爽口彈牙,帶點蔗汁嘅清香,非常惹味!泰式蠔餅主要就係用蛋包住蠔仔半煎炸,再加入蔥花、芽菜等一齊食。每次食泰國菜,我一定要食芒果糯米飯,呢度嘅芒果糯米飯隻碟好得意,係一隻拖鞋型嘅器皿,芒果糯米飯有四小件,另外再有芒果粒同埋有一兜椰汁,我覺得呢度嘅芒果糯米飯嘅特別之處就係佢上面會灑上花生碎,所以食起嚟特別香口。餐廳仲有自家製類
餐牌好多菜式都係圖文並茂,非常清晰。
波士頓龍蝦喇沙
原隻龍蝦肉質超彈牙!🦞🦞🦞
馬來蔗蝦
泰式蠔仔蛋
香芒椰汁糯米飯
餐廳仲有自家製類似台式嘅飲料,我就叫咗芝士奶蓋茉莉茶,茶底清香,奶蓋味濃,真係非常之好嘅配搭。
芝士奶蓋茉莉茶
Type of Meal