十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2019-11-27 9385 views
近呢半年,香港發生咗好多事,好多人都好似生活喺平行時空,對世事不理,仍然繼續享受所謂嘅生活。而我哋今日都去咗平行時空,但所謂嘅平行時空唔係畏縮,而係我哋去咗以香港復古懷舊為主題嘅餐廳,位於銅鑼灣嘅十下,喺呢度打邊爐就夠晒氣氛啦!「嗱,M哥仔,我 la 你去食火鍋,之後去荔園睇天奴!」鴛鴦鍋底湯底選擇好多,揀鴛鴦鍋底就可以滿足兩個願望,想試埋其他湯底就要下次再嚟喇!今次我哋就揀咗有好多酸菜同豬肚嘅胡椒豬肚湯,胡椒味好香濃:而另一款就揀咗清燉山藥菌菇湯,湯底清香,菇味濃郁!大刀手切本地牛肉手切嘅牛肉,厚薄度不一,其實食落更有口感,牛肉新鮮,色澤嫰紅,牛味濃郁突出,而份量十足。花雕雞嫰肉雞肉伴了杞子,食落嘅花雕味超香濃!而雞肉好嫩滑,帶有微微酒香,味道好有層次。十下三寶滑三款三寶滑分別係:牛肉滑、墨魚滑同蝦滑,伙記會貼心幫我哋拌勻再落鍋。三款滑都夠新鮮彈牙,而墨魚滑同蝦滑仲有好多墨魚粒或蝦粒,配上粒粒蟹籽,口感一流。懷舊果皮魚蛋好耐未食過果皮魚蛋啦!皺皮嘅果皮魚蛋除咗食到果皮嘅清香,仲要好彈牙,份量仲要夠晒多。流心粟米丸/三星蔥醬爆貢丸兩款丸一咬落去就爆晒汁!流心粟米丸就夠晒驚喜,入面好似飲

鴛鴦鍋底

大刀手切本地牛肉

花雕雞嫰肉

十下三寶滑

懷舊果皮魚蛋

流心粟米丸/三星蔥醬爆貢丸
兩款丸一咬落去就爆晒汁!流心粟米丸就夠晒驚喜,入面好似飲緊粟米湯咁,勁多粟米同忌廉流出!

鳳城水餃
餃子皮夠薄,脹卜卜而入面嘅料十足,除咗蝦肉,仲有木耳絲、筍絲、冬菇絲等,好有口感。

脆炸響鈴
響鈴脆卜卜,索一索湯已經好好味。

爽滑鴨血
雖然我哋無叫麻辣湯,但原來鴨血配胡椒豬肚湯都唔錯!鴨血唔散,入口好嫩滑。

寬冬粉
索晒湯嘅寬冬粉,真係打邊爐唔錯嘅選擇。

蔬菜拼盤
拼盤有生菜、娃娃菜、白蘿蔔、粟米同冬菇。
2019-11-20