2016-05-26 1015 views
係長洲玩到傍晚,雖然未係好餓,但一場入到黎梗係食餐大排檔啦~經過每間既姐姐都好落力宣傳佢地既小菜,又講有咩優惠又講自己既餸最大碟,真係完全唔識揀!!結果慳妹格價之後,揀左呢間,因為個姐姐話$188有四個餸,聽落好平!不過佢限左係佢指定既餐牌內選擇呢四個餸,大概得二三十款左右,仲要好多係果啲羹果類,如果想叫其他就要跟返原價散叫,所以扺唔扺就見仁見智喇不過有樣野要提大家!個姐姐話四個餸,但坐低點餸時又話四個餸係指三餸一湯!咁擺明玩野姐我就同姐姐理論左一陣,最後佢地都比我地叫返四個餸!所以大家小心唔好比人厄叫左西檸雞,清蒸海上鮮,三色蒸水蛋同埋粟米魚肚羹,其實佢有部份海鮮揀但無叫到,因為時間仲好早。西檸雞:每次食大排檔一定點都要叫炸野,咕嚕肉呀粟米斑塊等等,可惜佢個餐牌無,就唯有叫西檸雞,從圖可見,西檸雞個汁都好多下,直情係浸到一半啲雞咁囉汁較為酸,平時西檸雞個汁應該係酸甜,呢個未能做到,但杰度就做得唔錯。講返啲雞,脆對我呢個炸物控係最重要,要炸得夠脆但又要掛到啲汁,絕對係考師傅既功架呢到就有啲脆但都有一半已經淋左,可以接受~但重點係雞件本身肉好少,佢連埋皮炸但同時每件既肥膏係超多!食落每件

呢到就有啲脆但都有一半已經淋左,可以接受~但重點係雞件本身肉好少,佢連埋皮炸但同時每件既肥膏係超多!食落每件都覺得好肥,加埋個脆䊢極厚,所以每件食落其實只有一半左右係肉... 唯一慶幸係肉身未算太鞋口,但整體黎講唔合格咯!
清蒸海上鮮:今次係蒸盲鰽,其實個人淨係中意䱽魚哈哈
盲鰽本身平,所以預佢都會大條,結果上菜時的確令人滿意,成個碟咁長,厚身多肉,算佢啦
魚肉算滑身,加埋油就唔錯喇
不過豉油似乎唔夠咸。
粟米魚肚羹:大大窩,同個朋友未食餸飲呢個湯都飽哂咯!魚肚份量都多!而且唔係好腥,粟米量反而少啲,但整體調味都可以,老實講,粟米魚肚羹其實都好少食過唔好食既

三色蒸水蛋:同樣地,份量都夠大,咸蛋同皮蛋既量都唔少,略嫌個蛋水份多左少少,而且面落左好多油,味道整體唔錯,都係果句,蒸水蛋好難難食既
整體份量足價錢平取勝,但味道同質素就未係最好,大家取捨吧