2017-04-15 823 views
一行七個人去鼎泰豐食飯,作為一個本地人帶其他幾個外藉人仕來呢度食嘢。發覺七個人叫餸好有問題。因為呢度好多野都係六件裝的。由於佢哋好少食亞洲菜,所以由我發辦。小食叫左辣味青瓜同蒜香粉皮肉。佢哋唔係太食到青瓜,因為係麻辣既。小籠包叫咗兩籠,要教佢地點樣用薑絲同醋食小籠包。但係竟然冇浙醋剩係得白醋。叫咗香菇素包同菜肉包比佢哋試。仲有蝦肉雲吞湯同菜肉雲吞湯。外國人都係鍾意食肉所以叫咗薑蔥安格斯牛肉,但呢個賣188 就覺得有d 貴。雖然d 肉都好林。個乾伴蝦肉雲吞同雞絲蝦仁春卷都好好味。香蔥伴面、紅燒牛肉湯麵、同菜肉雲吞湯麵都好啱佢哋胃口。再加蒜蓉炒菠菜同蒜蓉炒通菜。本來仲想叫甜品既。但係無最傳統果d 豆沙鍋餅、桂花湯丸,咁我就無叫喇。最好既係佢地有凍水供應,好啱唔習慣香港潮濕天氣既外藉朋友。但無得預約訂位就有d 唔方便囉。埋單每位$200

由於佢哋好少食亞洲菜,所以由我發辦。

叫咗香菇素包同菜肉包比佢哋試。仲有蝦肉雲吞湯同菜肉雲吞湯。

個乾伴蝦肉雲吞同雞絲蝦仁春卷都好好味。

香蔥伴面、紅燒牛肉湯麵、同菜肉雲吞湯麵都好啱佢哋胃口。

再加蒜蓉炒菠菜同蒜蓉炒通菜。

埋單每位$200
2017-04-05